Фолклорното музикално семейство Бисер и Биляна Соколови

Бисер и Биляна Соколови са отдадени на популяризирането на българския фолклор.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Бисер Соколов е солист оркестрант в Оркестъра за народна музика на БНР от 1994 година. Със своята гъдулка е гостувал на много сцени и у нас, и зад граница. Радва многобройните почитатели на българската автентична народна музика по време на многобройните негови концерти в България, Унгария, Сърбия, Полша, Австрия, Германия, Франция, Русия, Китай, Малайзия…

Създава и записва свои произведения. Има мaгистърска степен по „Мултимедийни технологии“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и по „Изпълнителско изкуство“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив.

От 2011 година Бисер Соколов е и преподавател по гъдулка в Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Много от учениците му са носители на награди от национални и международни конкурси. За тези педагогически успехи Бисер Соколов също е награждаван многократно.

Неговата съпруга Биляна Соколова е една от младите изпълнителки на традиционната народна песен. С много талант и умение разкрива народното песенно богатство на концерти в България, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Италия, Испания, Португалия, Дания, Норвегия, Швеция, Швейцария, Русия, Япония.

Имала е успешни изяви с хор „Космически гласове“, преименуван в хор „Ваня Монева“, а днес е солистка на хор „Български гласове Ангелите“, с диригент Катя Барулова, както и на формация „Драгостинфолк Национал“, с диригент проф. Стефан Драгостинов.

От 2009 година Биляна Соколова е преподавател по народно пеене в НМУ „Любомир Пипков“ и много от нейните ученици също са носители на награди от национални и международни конкурси.

Божидар Любенов
www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев