С изложба на Стратос Калафатис „Атон – цветове на вярата” стартират Международните фотографски срещи в Пловдив

Международните фотографски срещи в Пловдив започват утре с изложба на Стратос Калафатис „Атон – цветове на вярата”

Програмата през 2021 е многообразие от изложби на фотографи под общата тема „Сертификат за присъствие“ (15 – 31 октомври 2021)

“Международни фотографски срещи”, създадени преди повече от тридесет години, ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. Тук е дискусионната среда, живия диалог, новите лица във фотоизкуството, тук са срещите с престижни имена от българската и световната фотографска сцена. Силата на Осмото изкуство е в неговата неоспорима документалност и художествена условност, които го правят уникално и въодушевяващо за хората.

Програмата през 2021 е многообразие от изложби на фотографи на перфектната илюзия и изложби на фотографи на неизбежната социална реалност под общата тема „Сертификат за присъствие“. Все още на историческата карта на фотографията има бели пространства.

Фотографите остават нейните единствени и ревностни изследователи и затова все още диша пловдивският фестивал, за да събира, помага, учи. Нека тази година всеки един и всички заедно потърсим отговорите на въпроса „Какъв е смисълът на фотографското послание и какво изпраща към съзнанието ни една снимка?“. Неизписани отговори, които предполагат интереса за години напред към творческата инвенция – ФОТОГРАФИЯ.


Откриването на фестивала е на 15 октомври, в 18.00 ч. с изложбата на Стратос Калафатис „Атон – цветове на вярата” в Изложбена зала „2019“ на ул.“Гладстон“ № 32.

“Международни фотографски срещи” се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година. Организатор на фестивала е фондация „Пловдивско фотографско средище“. Събитието тази година не би било възможно и без подкрепата на Градска художествена галерия, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Регионален исторически музей, както и на любезното съдействие на Галерия за фотография „Синтезис“. „Пловдивско фотографско средище“ – [email protected]

Стратос Калафатис

АТОН

ЦВЕТОВЕ НА ВЯРАТА

„През последните години редовно посещавах Атон, опитвайки се да схвана и уловя променящото се в нюансите на вярата, в онази смесица от сгради, картини, реликви, ръкописи, абсурдни подробности за малки тайни и големи разкрития ..

Особено уникално затворените мъжки общества, които са били там временно и завинаги, всички тези безразборни богове, смъртни и демони, които се опитвам да се приближа и да разбера.

В Атон е трудно за фотографиране, не толкова защото се съпротивлява на светския характер на самата снимка, а по -скоро защото се нуждае от време, за да бъде разкрит, скрит зад живописна семиотика, фолклорна нежност и чудотворни разкази. Това е обстановка на тишина и мистерия, която балансира между минало и настояще, традиция и свобода, мощ и слабост, тъмнина и светлина.

Двеста дни, защото Времето работи в Атон по различен начин. Това смущава отчаяната ни нужда да вършим нещата навреме, обърква стрелките на часовниците ни; става едно с вековете.

Двадесет и пет пътувания във всякакъв вид транспорт, с лодка, мулета или пеша. Много походи, дълги, криволичещи и незабравими. На Атон няма булеварди, а само прашни следи, чиито завои винаги ви отвеждат до неочакваното. Оттам започват тайните пътеки, които ви отвеждат до манастири, скитове, килии, кладенци и пещери; на малки отстъпления и на отшелници от реалния живот. Към срещи случайни и насрочени; откровени срещи с малко думи, пълни с възможности, които мълчаливо определят нашите роли. “

Стратос Калафатис

Стратос Калафатис е роден в Кавала (1966), живее и работи в Солун. Негови фотографии са представени в множество самостоятелни и групови изложби, включително 10 -тото Международно биенале във Венеция, 7 -тото международно триенале в Тампере във Финландия, 10-то издание на PhotoEspana. Има четири  фотографски книги в сътрудничество с Agra Publications: Archetypal Images (1999), Omonoia 2000 (2000), Journal (2004) и Athos / Цветовете на вярата (2014).

m.filibe.com