Непознатата дъщеря, Елена Феранте

НЕПОЗНАТАТА ДЪЩЕРЯ
Елена Феранте

Стр.   176
Цена: 16 лв.
ISBN:  978-619-02-0891-4

Защо Леда внезапно прекъсва почивката си? Напуснала Неапол и вече преподавателка в университета във Флоренция, останала сама, след като двете ѝ дъщери са заминали при баща си в Канада, тя отива за няколко седмици на родния морски бряг, където се сближава с типичната потисната неаполитанка Нина и дъщеричката ѝ Елена. И спонтанно открадва и скрива куклата на детето. Защо? Замисляйки се над този свой жест, Леда се връща в своето минало, припомня си времето, когато в стремежа си към свобода е изоставила тригодишните си дъщери, размишлява над ролята си на съпруга и неосъщественото си майчинство.

По своя неподражаем начин Елена Феранте рисува портрета на една съвременна жена, предлагайки ни проникновен анализ на трудната и противоречива женска участ. Ще успее ли Леда, осъзнала егоистичното си поведение, този път да се покаже на висота?

Почитателка съм на нейните романи и на начина ѝ да представя живота така, както ние, жените, го разбираме.
Зейди Смит

Винаги когато харесам някоя книга, намирам случай да я подаря на някого. И винаги бих избрал един от романите на Елена Феранте.
Кен Фолет

Вероятно родена в Неапол през 1943 г., италианската писателка с малко вероятното име Елена Феранте общува с читателите си само чрез своите издатели, които се боят, че ако разкрият самоличността й, тя ще престане да пише. Елена Феранте е автор на 9 романа, една автобиографична книга и детска книга с илюстрации.

Свръхуспехът настъпва, когато тя поставя началото на неаполитанските си романи със световния бестселър „Гениалната приятелка” (ИК „Колибри“, 2016), номиниран за международната дъблинска литературна награда, от който за по-малко от две години са продадени 5,5 милиона екземпляра! През 2016 г., когато излиза „Новото фамилно име“, втората книга от неаполитанската тетралогия, сп. „Тайм“ включва авторката в списъка на стоте най-влиятелни личности. А „Историята на изгубеното дете“, четвъртият роман от поредицата, е удостоен със Златен медал на Независимите издатели и е номиниран за Ман Букър Интернешънъл.

Няколко от книгите на Феранте са филмирани. По неаполитанската тетралогия беше създаден телевизионен сериал с главен сценарист писателят Франческо Пиколо. През май 2020 г. Netflix обяви, че се работи по нова филмова поредица, вдъхновена от последния засега роман на Елена Феранте – Измамният живот на възрастните.