Антон Баев с нова книга за Начо Културата – „Начо On My Mind“

Излезе от печат книгата на Антон Баев „Начо On my mind“.

Тя е посветена на Начо Културата – една от най-забележителните обединяващи фигури в българската култура от втората половина на ХХ век.

Книгата вече е по книжарниците и е повече от ценна, тъй като е и в чест на една годишнина, която България не бива да подминават, а именно – 100 години от рождението на Атанас Кръстев, без когото Старият Пловдив можеше вероятно и да се случи, но не по познатия ни магичен начин, който виждаме и днес.

„Идеята за тази книга е дълголетна. Самата книга представлява автентични записки от интервюта, които съм правил с Начо Културата през есента на 1997 година. И тези записки, които са с неговия автентичен речник и словоред, излизаха още тогава във вестник „Марица“. Години по-късно ги събрах в ръкопис, за да не се загубят.

Но не ми беше идвала идеята да ги издам в книга. Това се случи, когато се подсетих, че догодина през септември месец ще е 100 годишнината от рождението на Начо Културата. Така тръгна идеята този ръкопис да види бял свят и като книжно тяло, преди всичко като събуждане на паметта към този забележителен „асеновградчанин-пловдивчанин“, заяви в интервю за Радио Пловдив Антон Баев.

Баев подчерта, че най-трудната част е била да се убеди Атанас Кръстев да даде интервютата.

www.radioplovdiv.bg