Народният певец Божидар Златков: Ако показваме любов към фолклора, това се предава и на децата

Божидар Златков е родом от софийското село Лесново.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Закърмен е с любов към българската народна музика и танц. Наследил е таланта си от баба му, която е пеела в лесновската формация за фолклорни песни и обичаи.

Учител по образование и певец по призвание, предава обичта към българското народно творчество и на непознати.

„Историята започва, когато бях малко дете. Баба ми пееше. Участваше в местния състав за фолклор. Тогава още ме водеше по различни обичаи, като „топене на пръстени“. Събираха се с другите баби от селото, имаха си група , аз тогава съм гледал, бил съм с тях, покрай тях и така започна всичко.“

„Баба ми се занимаваше с музика. Тя пееше не професионално. Като млада е била прослушвана и избрана за солист на ансамбъл „Филип Кутев“, но предвид времената, тогава не са я пуснали, така че не е продължила в тази насока“, казва Божидар Златков.

Той пише стихове, които композиторът Иван Йосифов облича в музика. Скоро предстои да бъде завършена авторската му песен „Ти ли, брате?“

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев