Формация „Наздравица“ – град Пловдив

Пловдивската формация “Наздравица” е една детска мечта, превърнала се в реалност и избуяла през последните години на пандемията.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Всичко започва през 2011 година, когато Валентин Витлиемов – основател и ръководител на формацията, създава заедно с гайдаря Димчо Енчев и акордеониста Румен Илиев Трио “Наздравица”. Целта му е да запази традицията предимно в българските сватби.

Години наред музикантите творят и развиват този ритуал, като се стремят да го запазят такъв, какъвто е бил преди столетия. От трио групата се превръща във формация, съдържаща в себе си всички фолклорни инструменти. За пръв път от десетилетия в оркестъра за извеждане на булка освен традиционните гайда, кларнет, акордеон и тъпан са включени кавал и гъдулка.

Няколко години след основаването на формацията се ражда и шоу програмата “Родопска магия”. В нея музикантите съчетават родопската гайда и тъпана. Като първообразът на проекта е с три родопски гайди и два тъпана. В годините проектът расте и въвеждат по-голям брой гайди, тъпан и акордеон.

Участват в редица проекти съвместно с Трио Сопрано, квартет “Интро”, танцов ансамбъл “Елика”, певеца Николай Славеев, а през 2018 година постигат незабравим успех в кариерата си като солисти в концерта на Андре Рийо и оркестър “Йохан Щраус” в зала Арена Армеец – София. През 2019 година гайдарите от формацията бяха част от официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата.

Интересно е, че всички свързват „двигателя“ на формацията Валентин Витлиемов с родопските гайди и тъпана и много хора мислят, че е родопчанин, но истината е, че той е северняк и по професия е кавалджия.

Роден е в Плевен през 1982 г. и на 10-годишна възраст започва да учи кавал при Валентин Недялков в Центъра за работа с деца.

След като завършва музикалното училище в Плевен, продължава в Музикалната академия в Пловдив, в класа на кавалджията Владимир Величков от „Канарите“. Заживява в града и опитва редица проекти с различни музиканти като кавалджия, когато един ден се среща с тъпана.

В групата рамо до рамо музицират гайдари като младия талант Атанас Цветков, Иван Георгиев – преподавател в Музикалната академия – Пловдив, и гайдар на “Теодосий Спасов квинтет”, народния певец Димитър Богданов и много други музиканти.

И до днес музикантите от формация “Наздравица” не спират да творят и да карат хората да се усмихват с хубавата народна музика и щурите си идеи. Скоро замислят и студийни записи на страхотните си изпълнения. Девизът на десетимата виртуози от формацията е: “Ние работим с желание за вашето добро настроение!”.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев