„Извън времето“ – картини, рисувани от огъня върху глина

Изложбата

Чаши, които се целуват, чинии и други съдове в причудливи форми, пана, декоративни маски и скулптурни фигури – всичко това от глина. Гледката в Галерия „Лабиринт“ е истинска провокация за ценителите на керамиката. 14-те автори на художествените произведения за първи път у нас предлагат на публиката да съпреживее и техния първи опит да ги изработят с техниката РАКУ. София Христозова, в чийто дом буквално се ражда творбите за изложбата „Извън времето“, разказва:

“Произходът на РАКУ идва от древна Япония.Тогавашните майстори на съдове за чаена церемония са използвали тази интересна техника като идеята им е била да свържат – защото какво е керамиката –земя, въздух, вода и огън – и да преплетат това нещо в процеса на изпичане. Знаете, тяхната философия е пряко свързана с природата, с естествеността на нещата.

Техниката РАКУ

Как се осъществява идеята на древната японска техника? Разбира се с глина, цветни керамични глазури и най-различни органични запалими материали като дървесни трици, хартия, слама, сухи листа. И с пещ от специални огнеупорни тухли и вата. 3 и половина годипният син на София Мартин е неизменният зрител на процеса по сътворяване на РАКУ-произведенията. Признава, че най-интересно му е да гледа огъня.

Огънят е съвсем истински. Той избухва след като глинените предмети се извадят от горещата пещ и се поставят в метални съдове, като се затрупват с триците, хартията, сламата или сухите листа. Възпламенени, те се затварят с капак, за да се получи характерното за РАКУ безкислородно горене.

РАКУ означва щастие

„И там става магията на цвета. Доколко е успяла да се случи редукцията и например един метален елемент – медният окис – смесен с гларузата в различни пропрции, дава различни нюанси: от тюркоазено синьо, червено, зелено, просто… метален лустерен блясък. И това е само един елемент. А ние сме използвали още. Реално не се знае какво точно ще есе случи.“

Това е и елементът на изненадата, който предизвиква истинско вълнение у твореца. И той разбира буквалният смисъл на РАКУ. „Раку означава в превод щастие, радост, удоволствие. Именно това още повече ни привлече към този спектакъл. Самият процес е много вълнуващ – да извадиш нещата от пепелта, от огъня, да видиш как огънят е нарисувал картина върху повърхността“.

Тези картини в наши дни се получават бързо, докато в 16 век, когато се е родила техниката, традиционно използвана за чаената церемония, тя е била съпътствана от ритуали с различна символика. В годините на запад методът се комерисализира, но продължава да е с посланието за радост и връзка с природата, казва Мирослава.

Извън времето е времето, прекарано в творчество

А заглавието на изложбата „Извън времето“ обяснява така: „Всеки, който се знаимава с творческа работа, знае, че в ателието не съществува време. То изчезва и това точно е вдъхновението, да преживяваш, да експериментираш. Това е „извън времето“ – времето, прекарано в творческа среда“.

Проектът за изработване на керамичните творби с техниката РАКУ и представянето им в изложба, част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата за 2021-ва, ще продължи да търси нови публики. Защото художниците, участващи в него вярват, че керамиката сама по себе си излиза извън времето и така остава завинаги в него./BNR