Шамаросване, Стефан Бошкович

ШАМАРОСВАНЕ
Стефан Бошкович

Стр.    128
Цена: 10 лв.
ISBN:  978-619-161-254-3

Скандалният роман „Шамаросване“ (изд. „Персей“, превод Таня Попова) на най-популярния и награждаван млад черногорски писател Стефан Бошкович болезнено дълбае в раните на модерния човек. Той се занимава с теми, които, макар и популярни, продължават да бъдат табу – „Шамаросване“ е откровен роман за обсебването от порното.

На пръв поглед за някои читатели книгата на Стефан Бошкович може да изглежда цинична заради стила на писателя, сродяващ го по някакъв начин с автора на „Духless“ Сергей Минаев или с Бегбеде. Това обаче не е самоцелно. „Шамаросване“ е модерната градска проза на Подгорица, разказваща за проблемите на днешния човек.

Интернет бе създаден да свързва хората в една глобална виртуална връзка. Но се случи обратното – той ни отчужди. Изгубихме способността си да общуваме истински, да чувстваме, да се вълнуваме, да обичаме.

Такъв е случаят с Максим, главния герой на романа. Университетски преподавател и неуспял киносценарист, той пише еротични разкази за украинско порно списание. Изживява се като плейбой, но всъщност е самотен млад мъж, пристрастен към порното и възприемащ реалността според шаблоните, героите и сюжетите в порно филмите. Това разрушава отношенията му с другите хора, включително приятели, интимни партньори и близки.

Човек не е могъл да бъде отстранен от лицето на тази планета от комети и черни дупки, но определено може да бъде съсипан от вътрешния си свят и терзания. „Шaмаросване“ остро прониква в този интимен свят. Изданието е подкрепено от литературната мрежа „Традуки“.

С провокативния си и откровен стил Стефан Бошкович създава актуална градска проза, която печели читателите. Книгите му получават престижни национални и международни литературни награди.

„Шамаросване“ има награда в конкурса за най-добър непубликуван роман в Черна гора през 2014 г. – неотдавна излезе третото му преработено издание, по което е направено българското. А новият му роман „Министър“ донася на писателя Европейската награда за литература (2020).