28 дни от живота на Катерицата, Иван Андрусяк

28 ДНИ ОТ ЖИВОТА НА КАТЕРИЦАТА
Иван Андрусяк

Стр.    224
Цена: 12 лв.
ISBN:  978-619-235-100-7

„28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешно-драматичната история на един съвременен тийнейджър. Когато съучениците ти лепват прякора Бурундук (Катерицата) и ти се подиграват, защото по физическо не можеш да прескочиш козата и да се покатериш на въже, тогава сърцето ти така се свива, че си готов на всичко, само за да докажеш кой всъщност е Ивас Бондарук. Дори да си излюпиш… джобен дявол!

Или да разгадаеш загадката на зловещите стъпки, които отекват през нощта където спиш, или да правиш рискови химически експерименти и накрая да се опиташ да опознаеш изкушенията на „възрастния“ живот.
Това е една от най-известните книги за млади читатели в съвременната украинска литература и се препоръчва за изучаване в средния курс на училищата в Украйна.

Иван Андрусяк е роден през 1968 г. Той е писател, поет, литературен критик и есеист. Филолог е по образование. Работил е като журналист и редактор в издателство. Член е на украинския ПЕН клуб център.
Има три деца – син и две дъщери. С раждането на по-малката си дъщеря, Стефания (р. 2005), той започва да пише книги за деца и се превръща в един от най-четените украински писатели днес. Детските му книги получават много награди, изучават се в училище и стават едни от най-четените в страната.

В края на миналата година на български излезе и приказната му, красиво илюстрирана повест „Третият сняг“. Един невероятно умен и хищен учител води истинско детективско разследване в тази приказна горска история. Винаги ли са лоши онези, които смятаме за хищници? Липсата на физическа сила означава ли липса на духовна сила? Кое е по-важно – животът на приятел или виновният да бъде наказан?

Всъщност това е история за добро и зло, за съчувствие и жестокост, радост и мъка, смях и сълзи, тоест за всичко най-важно, което винаги присъства в живота и за което непременно трябва да се говори с детето. Но не само да говорим, а да го правим отговорно, достъпно, с добро и с любов, както го прави любимият писател на съвременните украински деца – Иван Андрусяк.