Мръсникът, Александър Бушков

МРЪСНИКЪТ
Александър Бушков

Стр.   576
Цена: 23 лв.
ISBN: 978-619-161-248-2

„Мръсникът“ от Александър Бушков (изд. „Персей“) е новият роман на един от най-четените руски писатели днес, продал близо 60 млн. екземпляра от книгите си само в родината си. Той е един и от най-популярните съвременни руски писатели в България благодарение на поредиците си „Пираня“ и „Платина“, книги от които бяха филмирани за големия и малкия екран.

Макар да го сравняват с Том Кланси, Робърт Лъдлъм и Лий Чайлд, Александър Бушков сам се счита за ученик на българския писател Богомил Райнов, а в един от романите си нарече един от героите си Емил Боев, по името на прочутия персонаж на Райнов. Но Бушков не копира нито него, нито американските си събратя по перо. Макар и да предпочита да живее в уединение в Сибир и да пише там книгите си, Александър Бушков неведнъж е участвал в акции на руския спецназ.

Оригинален е и героят в новия му самостоятелен роман „Мръсникът“ – разочарован мъж, който е бил в редиците на демократичната интелигенция и е приветствал падането на комунизма в Русия, но в крайна сметка не е намерил мястото си в новия живот и е принуден да се примири с ролята на съпруг, издържан финансово от успешната си съпруга.

Деветдесетте години на миналия век – буреносен период на промени, през който много съдби биват преобърнати и разрушени. Бившият инженер Родион Раскатников се е борил за демокрацията и новите порядки в страната, но в крайна сметка животът му тръгва по стръмно нанадолнище. Той едва свързва двата края с припечеленото като таксиджия, а парите вкъщи реално печели жена му.

Виждайки се заобиколен от престъпници, които с отчайваща лекота трупат несметни богатства, Родион все повече започва да презира самия себе си. Веднъж в таксито му влиза пиян богаташ и изпуска пистолета си в колата. Това оръжие преобръща живота на Раскатников и му помага да придобие по-голяма увереност и самочувствие.

Тогава бившият инженер решава, че е крайно време и той да се включи в редиците на преуспелите криминални елементи, като първо става обирджия, а след това и убиец.

Но не всичко се развива по план и не след дълго полицията започва да го разследва. Начело на разследването е майор Даша Шевчук.

И наказанието за извършените престъпления не закъснява. Родион е на път да изгуби всичко, на което толкова е държал – жена си, дъщеря си, а може би дори и собствения си живот.

Не са случайни и препратките към класиката на Достоевски „Престъпление и наказание“.

„Мръсникът“ е перфектното лятно четиво, което те кара бързо да прелистваш страниците, понесен от напрегнатия сюжет, независимо от големия обем на романа.