Мареси: Хрониките на Червеното абатство, Мария Турчаниноф

МАРЕСИ: ХРОНИКИТЕ НА ЧЕРВЕНОТО АБАТСТВО
Мария Турчаниноф

Стр.    224
Цена: 12 лв.
ISBN:  978-619-235-101-4

Романът „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ от финландската писателка, пишеща на шведски език, Мария Турчаниноф има уникален успех. Това е не само един от най-големите скандинавски фентъзи хитове в световен мащаб, но печели и милиони читатели, и най-големите литературни награди. Предстои филмова екранизация. Книгата излезе на български в издание на „Изида“.

Червеното абатство е преобърната версия на Атон (Света гора) в Гърция. Преобърната, защото в романа на Турчаниноф това е остров, където на мъжете е забранено да стъпват там. Населен е само от жени, които владеят познание, недостъпно за останалите хора.

Романът е история за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за извисяване и ужас. История за вратите, които едновременно ни отделят, но и свързват с духовното, като ни показват безкрайните измерения на силата на човека.

Едва тринайсетгодишна, Мареси се озовава в Червеното абатство, намиращо се на тайнствения остров Менос, за да се спаси от гладната зима, вилнееща из родните й земи. Дотогава тя само е чувала слухове за неговото съществуване, тайно разпространявани чрез народни предания, приказки и песни. В свят, в който на момичетата им е забранено да учат или да следват собствените си желания и мечти, остров, обитаван само от жени, където не се допускат мъже, звучи като фантазия. Но Мареси вече е тук и знае, че това невероятно място, превърнало се в легенда, наистина е реалност.

Но един ден на острова пристига Яй – красиво момиче със светли коси, дрехи, покрити със засъхнала мръсотия, и белези на гърба. Тя е избягала от дома си, за да се спаси от стъписваща жестокост. Видяла е как сестра й е била погребана жива от баща им, защото е разговаряла с млад мъж. Затова Червеното абатство е единствената надежда на Яй за подслон и закрила срещу суровия външен свят. Но баща й и мъжете, които е наел, няма да се спрат пред нищо, за да я намерят и да я накажат за неподчинението й.

Сега жените и момичетата от Червеното абатство трябва да съсредоточат всичките си сили, да използват цялото древно познание, натрупано през годините, за да се преборят с настъпващото зло, което иска да ги унищожи. Те могат да се уповават само на богинята, на която се молят, Първата Майка, която е създала света и съчетава в себе си трите образа на женското начало и край – Девата, Майката и Старицата. А Мареси, преследвана от собствените си кошмари, трябва да се изправи срещу най-дълбоките си, най-тъмните си страхове, за да прозре истинската си същност и ролята, която й е отредена в живота.

Потопете се в магията на „Мареси“ и се оставете да ви пренесе в една друга, омайваща реалност.

Авторката, Мария Турчаниноф, е родена през 1977 г. във Финландия. През 2000 г. завършва философия в Гьотеборгския университет и специализира екология. Работи като журналист в Хелзинки. Когато през 2014 г. е издадена книгата й „Мареси“, тя постига изключителен успех и печели най-престижната национална награда за литература  – „Финландия“.

Правата за филмовата екранизация са закупени от Film4. Турчаниноф е удостоена и с Шведската литературна награда YLE (2014) и Голямата награда на Шведския културен фонд (2017). Номинирана е за Наградата на Северния съвет, както и за най-престижната награда в света за литература за деца и млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (2018).

Писателката създава още два самостоятелни романа, които оформят фентъзи трилогията с общ идеен замисъл „Хрониките на Червеното абатство“. Това са „Наондел“ (действието се развива векове по-рано и разказва историята за създаването на Червеното абатство) и „Червената мантия“ (за връщането на Мареси в родината й). Тези два романа, всеки от които е със самостоятелен сюжет, също скоро ще излязат в превод на български.

В специално видеопослание към българските читатели Мария Турчаниноф разказа как й е хрумнала идеята за Мареси и Червеното абатство: Години преди написването на романа тя посетила фотоизложба със снимки на Света гора в Гърция и монашеската общност, която е там от хиляди години. И през цялото това време на жени и момичета им е било забранено да стъпват там.

Докато обикаляла и разглеждала тези снимки, писателката си помислила: „Ами ако съществуваше остров, на който могат да живеят само жени и момичета, а на мъжете не им е позволено да стъпват на него?“ Години наред тази идея зрее в творческото въображение на Мария Турчаниноф, докато накрая се ражда романът за Червеното абатство и едно момиче на име Мареси, което е послушница там.

„Мареси“ се откроява с поразителната си оригиналност, както и с плашещата правдоподобност на опасния свят, който създава“ – Ребека Хоукс, „Телеграф“

„Богата и наситена картина, в която се редуват ту вълнуващи, ту мъчителни, ту радостни моменти. Чрез нея във въображението ни оживява един изключително детайлно изграден свят, който се различава от нашия, но същевременно е плашещо познат. Сграбчва ни здраво като менгеме и ни омайва като далечна песен“ – Джонатан Страуд