Антон и други стадни животни, Гюдрюн Скретинг

АНТОН И ДРУГИ СТАДНИ ЖИВОТНИ
Гюдрюн Скретинг

Стр.   224
Цена:12 лв.
ISBN: 978-619-235-079-6

 

Нашумялата звезда на скандинавската литература Гюдрюн Скретинг, която гостува преди време в България и омая българските тийнейджъри, написа нов, изпълнен с ирония и хумор, роман. След като спечели норвежката награда за детска литература ARK, романът й за подрастващи  „Антон и други стадни животни“ излезе на български в превод на Росица Цветанова и издание на „Изида“.

Усмихнатата писателка отново провокира най-закостенелите родители, като ги кара заедно с децата им да се превиват от смях, а след това и да се замислят.

Главният герой Антон е готов за прогимназията. Планът му е да се впише, да не се набива на очи по никакъв начин и да бъде просто частица от голямото стадо на учениците. Нещата обаче не вървят съвсем според замисъла. Става голямо недоразумение и не щеш ли, Антон се озовава сред готините момчета, но се налага да полага огромни усилия, за да поддържа този имидж.

За него оцеляването в прогимназията е като борбата за оцеляване сред животните. Той трябва да реши какъв иска да бъде: най-обикновено гну сред останалите антилопи или лъв, който яде гнута за закуска.