Румен Родопски: Живот изпълнен с песни

Румен Родопски е роден на 9 септември през 1943 г. в село Баните, Смолянско.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Едва на 16 години, при масово изселване от района на Баните, певецът се преселва със семейството си в карловското село Христо Даново. През целия си живот обаче Румен Родопски винаги определя себе си като родопчанин. Раздялата с родния край е трудна и мъчителна и по-късно певеца приема фамилията Родопски.

През 2006 г. името на Румен Родопски се нарежда до тези на Валя Балканска и Стефка Съботинова при допитването на БНТ за великите българи.

За известно време Родопски преподава фолклор в университета на Сиатъл на студенти от цял свят. Уроците му по родопски фолклор са практически, с преводач. При заминаването си от града е изпратен с голям заключителен концерт и обявен за почетен гражданин на Сиатъл, а 17 януари е обявен за Ден на Румен Родопски и българския фолклор.

 

През май 2006 г. той е обявен за почетен гражданин на смолянската община Баните по случай 35-годишната му творческа дейност и неговата „Песен за Баните“ от репертоара му с оркестър „Родопски извори“.

Днес Румен Родопски е събрал всички тези спомени, медали от участия, писма от почитатели, снимки, статии, грамофонни плочи, дори ленти на които има негови запис в една от стаите в къщата в Христо Даново.

„Често пъти идвам тук и избирам произволно едно писмо и го препрочитам и се сещам за онези времена, става ми носталгично“, разказва 78-годишния родопски изпълнител.

Повече от записаните песни през годините на Румен Родопски са авторски.

„Като си легна вечер, преди да заспя, в главата ми идват музиката и текста на песента. Тогава ставам и записвам на тетрадка, че до сутринта ще съм забравил. Много авторски песни имам. Имам песен за Левски. От нашия край, тука. Защо да не направя песен и за Левски. Такъв голям човек, българин… И една вечер лягам и айде мозъка работи – Път на Левски няма кой да стори, та да иде в Ловеча града. Посред зима балкана да мине“, разказва още Румен Родопски.

Божидар Чолаков
www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев