Компания от Тракия икономическа зона създаде български електромобил

Компания за роботи и нанотехнологии, базирана в Тракия икономическа зона, е създала напълно завършен български електроавтомобил.

Сега тече неговото узаконяване в ЕС, съобщи собственикът на компанията Краси Петков на форума „Индъстри 4.0“, чийто домакин бе Пловдив.

От години Пловдив се бори да се утвърди като зелен град, затова ще приемем подадената ръка на инвеститора, каза кметът Здравко Димитров. Зам.-кметът Стефан Стоянов припомни, че от 4 години тук успешно се развива сътрудничеството между наука и бизнес по проекта ПлантаСист за изграждане на международен научен център за растителна защита и биотехнологии.

България е много добър мост между Европа и Азия, а Пловдив е на стратегическо място. При създадена по-добра инфраструктура и осигурена далновидна роля за в бъдеще, целият регион има огромен шанс за развитие, посочиха участниците във форума.

След земеделието ЕС отпуска най-много средства за наука и образование, като сумите са почти 1 милиард евро за следващия програмен период, посочи Мартин Дановски от новата Агенция за иновации.

Заедно с Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, те призоваха за повече активност у общините за кандидатстване с проекти за подобряване на жизнената среда в страната.

www.radioplovdiv.bg