Нови археологически разкрития в центъра на Пловдив

Антична сграда с 5 помещения и подови настилки, както и части от улица, откриха археолози на терена, където се намираше бившият ресторант „Греми“ в центъра на Пловдив.

„Сградата е с доста големи размери, около 250 квадратни метра сме проучили от нея, частично все още. Имаме данни, че тя се развива на запад под бул. „Цар Борис Трети Обединител“ и на север под ресторант „Даяна“. Категорично това е представително здание, но за момента е рано да кажем дали е обществена или частна сграда“, каза пред Радио Пловдив археологът София Христева.

Съществувала е доста дълго време, затова предположенията са, че е строена около ІІІ – ІV в. и в нея е имало живот до VІ в. н. е., допълни тя.

В две от 5-те разкрити помещения е намерена част от хипокауст (подово отопление) от антично време. Открити са доста архитектурни детайли, фрагмент със стилизиран мраморен орел, част от внесен от Александрия стъклен съд с изображение на човешка фигура, много монети и др.

Има и доста материали от Средновековието, като находките от този пласт вече са проучени. Най-интересната сред тях е част от представителна сграда с фрагмент от стенопис на женско лице, от което е запазено само дясното око.

„Голяма част от пластовете са почиствани, затова не намираме достатъчно находки, които да ни насочат за функцията на самата сграда. Възможно е да е била обществено здание или резиденция на аристократ. Голяма част от находките не са в добро състояние“, поясни археологът.

София Христева допълни, че проследяват и около 5 метра от антична улица, намираща се северно от сградата, която отвежда към Форум Изток. „Очакваме и още една улица да излезе, така че да разкрием и антично кръстовище“, поясни тя.

Наесен се очаква комисия от Министерството на културата да посети обекта и да прецени какво ще се случи с него и дали теренът ще бъде застроен.

www.radioplovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.