Операта пее, свири и танцува пред камери в Стария град

Пловдив поднася музикален телевизионен поздрав за Деня на славянската писменост и култура с произведения от български композитори в изпълнение на солистите на Опера Пловдив.

За заснемането на програмата Общинският институт „Старинен Пловдив” отвори едни от най-красивите си къщи – Балабанова, Хиндлиян и Клианти, както и Античния театър, по време на извънредното положение. Проектът, чиято подготовка започна още през април, е съвместна инициатива между Държавна опера – Пловдив, Община Пловдив и БНТ-2 Пловдив, с личното съдействие на кмета Здравко Димитров и зам.-кмета по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов.

Музикално-поетичното пътешествие „Град за завръщане“ е включено в празничната програма на БНТ 1 на 24 май от 16.35 часа. Във възрожденските къщи на Стария град ще прозвучат произведения от Марин Големинов, Добри Христов, Георги Златев -Черкин, Димитър Ненов и Добринка Табакова. В програмата участват сопраното Светлана Иванова, концертмайсторите Мичо Димитров и Виеслав Новак, струнен квартет и духово трио от оркестъра на Операта и балетисти от международната трупа на институцията.

Разработването на проекта по идея на доц. Нина Найденова е част от платформата „Изкуство в тишина”, която Операта инициира за създаване на изкуство в условия на изолация. Продукцията е естествено продължение на партньорство между Опера Пловдив и БНТ 2 – Пловдив, след успеха на поредицата „На опера с БНТ 2” с автор Деси Шишманова. Като бивш телевизионер, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев активно съдейства за предоставяне на снимачните терени, за да могат зрителите да се насладят на българската класическа музика в уникалната обстановка на архитектурните бижута на Пловдив.

Сътрудничеството между институциите ще продължи и през следващите месеци, когато Опера Пловдив ще представи продукцията „На опера с БНТ 2” на знакови открити пространства от архитектурния резерват „Старинен Пловдив“.

www.plovdivtime.bg