Филип Синапов събира в книга традициите и фолклора на Гърнати

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Едва на 4-годишна възраст Филип Синапов се качва на сцените на Роженските поляни. От тогава той тръгва по пътя на фолклора. Тази година издаде дебютния си албум „Песенна шевица“. В албума са събрани песни от Родопите и Пирин. През следващата година младият изпълнител се е заел с издаване на книга за село Гърнати, от където са неговите родови корени.

В нея ще бъдат разказани традициите и фолклора на селото, ще бъдат описани автентични песни с клавирни съпроводи, които да бъдат в помощ на музикалните училища.

През годините на музикално усъвършенстване Филип е взимал по частица от своите учители Соня Балабанова и Стефка Гайдева. Негов идол в родопското пеене е Веселин Джигов.

Това лято на събора на Рожен Филип Синапов беше поканен да вземе участие в гала спектакъла „Родопска вечер“, наред с Валя Балканска, Виевска фолк група, оркестър „ПИМ“, оркестър „Родопско настроение“ и много други.

Божидар Чолаков
www.bnr.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев