Закон за индустриалните зони ще улесни инвеститорите

Вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител Здравко Димитров, кметовете на общините Раковски, Марица, Куклен и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов откриха Център за професонално обучение в Тракия икономическа зона.

В него ще се обучават над 600 души на година по различни специалности, с които да повишават квалификацията си както работници, така и ученици от професионални гимназии.

Преди тържественото откриване областният управител Здравко Димитров, началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова и директорите на 6 професионални гимназии подписаха споразумение за развитие на професионалното образование.

Експерти от различни ведомства пишат закон за индустриалните зони, чиято цел е да облекчи процедурите за инвеститорите, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Държавата ще подпомага изграждането на индустриални зони, но без да ги финансира.

Тя ще подпомага изграждането на необходимата инфраструктура – пътища, газ, ток, вода и др., както и ще облекчава някои процедури по смяна статута на земята. „Ако един инвеститор иска строи фабрика, сега това отнема до 2-3 години, което е недопустимо“, посочи вицепремиерът и добави, че се обмислят и нарочни кредитни линии за целта.

Дончев очаква и тази година ръст на инвестициите в страната като миналогодишния. „За 2018 г. имахме 1,7 милиарда лв. инвестиции, от които 150 милиона лв. са вложени само в Тракия икономическа зона, където работят над 180 фирми“, посочи вицепремиерът.

Попитан за новини около сделката на Фолксваген, която се очаква да построи завод в България или Турция, Томислав Дончев заяви, че все още няма официални новини.

По повод ресора на българския еврокомисар Мария Габриел, той отговори, че очакваме силен ресор, от голямо значение за целия ЕС.

www.radioplovdiv.bg