Честваме Успение Богородично

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й /заспиването й/.

Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица /на 8 септември/, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Имен ден празнуват: Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo и Деспинa.

Стотици поклонници от различни краища на страната и чужбина пристигат в Бачковския манастир за празника Голяма Богородица – 15 август. Това е и храмовият празник на манастирската църква „Успение Богородично“.

Празненствата започнаха още снощи с вечерня и всенощното бдение. Величкият епископ Сионий, игумен на Светата обител, днес служи в Троянския манастир, а в Бачковския манастир службите води Константинийският епископ Яков.

В Пловдив на Голяма Богородица от 9:00 часа започва Архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“. Тя ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай в съслужение със свещениците от града. /БНР/