Пловдив е домакин на пътуваща изложба „Обич за България“

Пловдив ще бъде домакин на изложба „Обич за България“ от рисунки и творби на ученици от българските неделни училища в чужбина. Инициативата е на Министерството на образованието и науката и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Началникът на Регионалнато управление по образование Иванка Киркова ще открие изложбата в Общински детски комплекс – Пловдив. Тя е част от дългосрочните съвместни усилия за създаване, подкрепа и популяризиране дейността на българските неделни училища и за съхраняване на националното самосъзнание на младите българи зад граница. Целта е да се предостави възможност на децата да покажат България такава, каквато я помнят, каквато си я представят, каквато мечтаят да бъде.

Рисунките са на деца, посещаващи български неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова. Събитието е продължение на състоялата през май инициатива – „Розите на България“, в която над 50 000 деца и техните родители по света показаха по едно и също време чрез българското хоро своята обич към България.

„Обич за България“ е пътуваща изложба и съдържа 78 колоритни детски творби. Тя е планирана да обиколи всички областни градове в страната, задграничните мисии, организациите на българите в чужбина.

В Пловдив живописната експозиция ще бъде изложена до 1-ви август в Центъра за подкрепа на личностното развитие на Общинския детски комплекс на бул. „Шести септември“ № 193. /BNR