Мигновения“ с актрисата Златина Тодева в Баня Старинна

Непоказвани фотографии на голямата актриса Златина Тодева ще бъдат представени в изложбата „Мигновения“ на Юлиан Табаков в Баня Старинна.

Включени са няколко серии от широкоформатни и миниатюрни фотографии – портрети на Златина Тодева и режисьора Марий Росен. Изображенията са заснети през януари 2007 г., три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят и са последните фотографии с нея.

Крехкият образ на нейната голота ни показва старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Отделните серии преминават от интимност и копнеж и достигат до сакралност. Този проект не само поставя сериозни морални и естетически въпроси, но и предизвиква задълбочен размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват: преходност, старост, смърт, любов, начало, край.

Изложбата беше представена за първи път в София през 2015-а година, след това през 2017-а гостува във Варна и сега идва ред на Пловдив. В Баня Старинна ще представя за първи път една до сега не показвана серия и две от вече излаганите серии в пълния им вид. Също така, заради локацията, широкоформатните изображения ще бъдат изготвени наново с различен размер, което прави изложбата в Пловдив наистина уникална, споделя Юлиян Табаков.

“Мигновения” може да се разгледа в „Баня Старинна“ до 15 август 2019 година. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска Фондация “Пловдив 2019”. Премиера е част от официалната програма на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”./БНР/