ОбС – Пловдив разглежда проект за подобряване качеството на въздуха

Община Пловдив да кандидатства с проект за подобряване качеството на атмосферния въздух по оперативна програма „Околна среда“ на стойност над 13 милиона 860 хиляди лева и с тях да се финансира подмяната на стари отоплителни уреди с модерни. Това ще гласува на днешната си сесия Общинският съвет на Пловдив.

Кметът Иван Тотев, който е вносител на предложението, посочва, че тези средства ще позволят на пловдивчани, които се отопляват на дърва и въглища, да ги заменят с печки на пелети и климатици или да преминат към отопление с парно или газ.

Очаква се съветниците да изберат нов управител на общинската болница „Св. Пантелеймон“ и да дадат разрешение на управителя на ДКЦ V в район „Тракия“ да купи нов апарат за мамографски изследвания на стойност 110 000 лева.

В дневния ред е включено одобряване на решение за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми с 26 хиляди лева от бюджета на общината. Продажбата и отдаването под наем на имоти публична и частна общинска собственост също ще са на вниманието на общинските съветници.

На сесията ще присъстват представители на Инициативния комитет в защита на частния парк зад хотел „Санкт Петербург“. Те имат отправен ултиматум към община Пловдив да предложи решение за спорния терен и очакват да го получат на днешното заседание на местния парламент. Ако не бъдат изпълнени исканията им, от утре те започват протести и готвят блокади на булевардите около парка.

Припомням, протестиращите пловдивчани настояват паркът да бъде запазен, строителството да бъде забранено и общината да изкупи 16-те декара от частния собственик Байрам Солак. /БНР/