Пивоварница “Каменица“ отваря врати в Пловдив

Дългоочакваното откриване на пивоварница „Каменица“ идва след по-малко от 2 седмици. Комплексът, наследство на една от първите големи фабрики за производство на пиво в новата история на България, отваря врати на 23 април в 12 часа.

Сградата, построена около емблематичния комин, вече е напълно финализирана. Огромни искрящи надписи фокусират погледа на минувачите към пространството, което някога беше затворено зад огромни бетонни стени, а днес обещава да се превърне в арена за срещи на „бирени братя и сестри“, както ги наричат от „Каменица“.

Пловдивчани съвсем скоро ще могат да проверят от първа ръка дали обещанията за обособяване на ново място за крафт бира ще бъдат изпълнени. Външният лик на комплекса е съчетание между съвременните подходи в архитектурата за мултифункционални пространства и опит да се запази автентичността. Така коминът е запазен в първоначалния си облик и обем. Дървени маси, решетъчен окачен таван и черни семпли лампи, спускащи се над главите на посетителите – интериорът е изцяло подчинен на индустриалния дизайн.

Това никак не е учудващо, предвид че пивоварницата е паметник на производство от над век. Локaцията има символно значение за мнозинството от по-възрастните пловдивчани, като години наред заводът за бира бе образец за индустриален подем.

След като компанията взе решение да премахне производството от центъра на Пловдив, където се оказа след урбанистичните процеси, теренът бе разделен за целите на огромен жилищен комплекс, а единствен белег за епохалното минало и своеобразен завет се явяват 3500 кв.м., върху които се разполага мултифункционалният комплекс на Пивоварницата.

По проект сградата съставлява освен ресторант, чийто акцент ще бъде специално пиво меню, така и мини бутиково производство на крафт бира. Днес в отделна от посетителската зона са разположени специални лъснати до блясък месингови казани и ферментационни апарати, които онагледяват процесът по създаване на нискоалкохолното питие.

Освен микропивоварната за занаятчийска бира и класическия ресторант, комплексът разполага с музей за 135-годишната история на пловдивската пивоварна. Около сградата на комина, вече са обособени зелени зони, а в зоната откъм улица „Марин Дринов“ има изградена отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

С избора на име „Каменица“ се завръщат дълбоко в генезиса на своето съществуване. Пивоварната е построена през 1881, а през 1882 е регистрирана в Пловдивския окръжен съд като „Фрикъ и Сулцеръ Пивоварница „Каменица“. Така новото име и частично запазените артефакти – оборудване и емблематичният комин, все още носят духа на пивоварната фабрика.

www.plovdivtime.bg