Делегация от италианския град Падуа се срещна със заместник-кмета Александър Държиков

Делегация от италианския град Падуа се срещна днес със заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков.

Гостите представляват най -известната в Италия неправителствена организация Cescot Veneto, с клонове във всички италиански градове, специализирана в областта на изкуството, културата и туризма. Организацията има и свое представителство в Пловдив от 2005 г., което се намира в Търговско-промишлената камара.

Повод за визитата в Пловдив е проектът „Mind The Kiss“ – мултимедийна изложба, която бе открита в събота в читалище „Алеко Константинов“. Тя е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се координира от италианската организация Cescot Veneto, в партньорство с Confesercenti Bulgaria и Frase Contemporary Art. Реализира се от италианската фотографка Сабрина Белензиер.

Организацията Cescot Veneto е партньор на НЧ „Алеко Константинов“ от 2014 г. Благодарение на това, в читалището се намира единствената в България италианска читалня. Миналата година с подкрепата на италианските партньори в Падуа се състояха Дни на българската култура, в които НЧ „Алеко Константинов“ представи уникална изложба на български народни шевици и икони, която премина при изключителен интерес от страна на италианската общественост, Ватикана и местните власти.

Заместник-кметът Държиков запозна гостите с усилията, които община Пловдив полага за опазване и съхраняване на културните и исторически забележителности на града, разказа за историята на най-стария жив град в Европа, за проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, за сътрудничеството с другата столица Матера.

„Община Пловдив отделя много сили и средства за съхраняване на това културно наследство, защото нашето виждане е, че то принадлежи не само на Пловдив и България, но и на целия свят“, посочи заместник-кметът, който сподели отличните си впечатления от Италия, като пример в тази посока.

Гостите разказаха за дейността на Cescot Veneto, за града Падуа, известен със своите забележителности, заради които е кандидат през 2020 г. за град под егидата на ЮНЕСКО. В Университета в града 17 години е бил професор Галилео Галилей, там е работил и николай Коперник. Счита се, че основите на медицинската наука са поставени точно в Падуа. Сред най-ярките забележителности е Cappella degli Scrovegni, в която има цикъл от фрески, завършени през 1305г. от Джото.

Организацията Cescot Veneto развива активна благотворителна дейност в България от години, осъщесвила емножество дарения на модерна медицинска апаратура от последно поколение на български болници. В Плевен е дарен първият ПЕТ скен, медицинска апаратура е получила и УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

„Mind The Kiss“ е фотографско и физическо пътуване през символични места на любов и привързаност в Пловдив. То проследява трансформацията на града и начините, по които той е живял. По време на теренната работа по проекта, която започна на 30 ноември 2018 г., са направени повече от 30 интервюта и социална медийна кампания на платформата на проекта във Facebook .

След това Сабрина Белензиер предприе пътуване, по време на което откри, засне и записа своята интерпретация на локациите, представени от участниците. Физическият продукт от 4-месечните изследвания на алтернативни маршрути в града е „Карта на любовта в Пловдив“ – картография на местата, на които пловдивчани са разменили важна за тях целувка – първата, или на-важната, или най-сантименталната и изложба от 20 фотографии. Идеята на картата е да накара пловдивчани да се впуснат в емоционално пътуване в своите спомени.

От друга страна, тези алтернативни значими маршрути ще дадат на туристите възможност за различно тълкуване на града и на неговата субективна стойност, която включва хора, емоции и преживявания, а не само сгради и паметници на културата и историята. Експозицията ще бъде отворена за посетители до 5 май от 9 до 18 часа в читалище „Алеко Константинов“.

„Градът е много променен, навсякъде личи огромния напредък и развитие!“, сподели Marco Serraglio, управляващ директор на Cescot Veneto Padova, който е посетил за първи път Пловдив още през 2003 година. Заедно с него, на срещата присъстваха голяма част от екипа на проекта (общо 10 човека), в т.ч. Федерика Бианкони – управител на Cescot Veneto и автор на проекта „Mind The Kiss“ и Сабрина Белензиер– фотограф на изложбата.

В момента Община Пловдив и Cescot Veneto Padova са в процес на подготовката на акт на побратимяване между двата града – Пловдив и Падуа. На днешната среща, която се състоя в СКЛАД на ул. Екзарх Йосиф 16, където се помещава ОФ „Пловдив 2019“ бяха обсъдени и следващите стъпки за осъществяване на инициативата, както и идеи за съвместни бъдещи проекти.

Падуа (Padova – итал) е столица на провинцията Падуа и икономически и комуникационен център в автономния регион Венето. Намира се на 40км от Венеция и е много живописен град – с гъста мрежа от аркадни улички и много и разнообразни мостове, пресичащи различни разклонения на р.Бакилионе.

Градът е обсипан със забележителности. Сред тях са параклиса Скровени (Cappella degli Scrovegni) – притежава цикъл от фрески, завършени през 1305г. от Джото (Джото ди Бондоне). Фреските изобразяват живота на Дева Мария, като се твърди, че това е един от най – интересните цикли от фрески в света.

Palazzo della Ragione притежава най -големия покрив, който не е укрепен с колони в Европа. Най-известната падуанска църква е базиликата Свети Антонио от Падуа (Basilica di Sant’Antonio da Padova) , позната също като Ил Санто (Il Santo). Там се намират мощите на Св.Антонио, като параклиса, в който са поставени, е творба на много и различни творци – сред тях са Сансовино и Фалконети.

Смята се, че базиликата е проект на Никола Писано. Интерес представлява и конната статуя на венецианския генерал Гатамелата (Erasmo da Narni), която е изработена от Донатело. Падуа е кандидат за град под закрилата на ЮНЕСКО.

P1290794

www.plovdiv.bg