Историята за село Сачанли възпята в песен

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Кера Станкова: От селските седенки и попрелки научих песните и ги запях

Кера Станкова тази година отбелязва 88 години. Тя е родена в село Воденци, община Стамболово в семейство на бежанци от Беломорска Тракия. Тя казва, че наследила пеенето от баща си, а дарбата развила сама.

От селските седенки и  попрелки научих песните и ги запях. Където ѝ да чуя песен, я записвах в една тетрадка и така съм ги учила. На нивата докато си жънехме с майка, дочух от нейде стара жена да пее. Оставих сърпа и тръгнах да търся от къде идва песента, разказва Кера.

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив


Баща ми пееше стари тракийски песни. Моят род е от Беломорска Тракия, от село Сачанли. От това Сачанли, дето е изгоряло! 

Майка е била на девет месеца, когато е останала сираче. Башибозука дошъл посред нощ и запалил селото. Дядо Ставро и баба Милка са тръгнали да бягат, към България, към Арда. Там била границата. Тъкмо стигнали до Арда и от среща башибозука се появил и като стреляли улучили и баба, а майка ми е била на гърба ѝ. Арда мътна и кървава е текла, както се пее в песента днес. Разказва историята на дядо си Ставро Кера Станкова.

Кера Станкова на окръжен преглед. Снимка: Личен архив

През 1949 година Кера Станкова се омъжва за военен, родом от Аврен, но службата му била в Кърджали. През годините поради служебните му задължения са се местили да живеят в Момчилград, а след това пет години живеят в Подкова и отново се връщат в Момчилград.

През 1950 година на едно новогодишно тържество на военните Кера Станкова изпълнява няколко песни, където е забелязана от командира на поделението в Момчилград. Той ѝ предлага да направят подбор на всички жени на военните и да съставят женски хор от съпругите на военните, а тя да бъде ръководителка. Така започва да се занимава по-сериозно с пеене.

След като създадохме военния хор, тръгнахме по окръжни прегледи и участия в страната – София, Копривщица, къде ли не. Където идехме все съм взимала златни медали от Копривщица, от Илиева нива, от Маджарово, разказва 88-годишната певица.

Обичам да пея бавни, тежки песни. В Маджаров когато бях, плаках и пях, тази песен за село Сачанли. Що стари хора имаше, прави станаха и всички плакаха, защото са били от това село Сачанли, спомня си народната певица.

Кера Станкова на сцена, на гайдата Васил Станчев Снимка: Личен архив

Кера Станкова на сцена, на гайдата Васил Станчев Снимка: Личен архив

Кера Станкова е спечелила уважението и признанието на момчилградчани и всички тракийци от Източните Родопи, и не само. Тя е участвала на тракийските събори в Кърджали, Маджарово, Ивайловград. При всеки празник в Момчилград е взимала участие. На един от празниците по повод Байрям Кера излиза на сцената и изпълнява турска народна песен от Беломорието с което изправя на крака цялата публиката.

www.bnr.bg
Божидар Чолаков

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев