Петър Чучулигов представя изложбата си „Фрагменти”

Художникът Петър Чучулигов ще представи изложба с наслов „Фрагменти” на 8 март 2019 г. от 18:00 ч. в изложбената зала на Балабановата къща към Общински институт „Старинен Пловдив”.

В експозицията са включени творби, отпечатани в техниката сериграфия и три широкоформатни колажа. Произведенията са създадени специално за събитието и са отпечатани в Сериграфската база на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”.

Авторът ще покаже графични отпечатъци, които първоначално са били фотоколажи и по време на творческия процес са реализирани в техниката сериграфия. Интересно решение е да създаде и няколко колажа, в които са използвани части от сериграфските отпечатъци и са своеобразен контрапункт на печатните графики.

Темата „Фрагменти” обединява творческите търсения на Петър Чучулигов. Той пречупва през своя поглед детайли и фрагменти от женското тяло, които са превърнати в нови геометрични форми и придобиват нов хармоничен смисъл. Творбите са обединени в своеобразен калейдоскоп от стилизирани композиции, които се допълват взаимно и всяка картина носи част от всички останали. Черно-белите графични основи на изображенията са съчетани с ярки цветови комбинации, които се доближават и до живописта.

Ритмично повтарящите се форми и обеми контрастират с експресивни и смели експерименти с цветовете. Почитателите на изобразителното изкуство ще видят един богат свят от композиции, цветови хармонии и светлина. Художникът изразява своите идеи и впечатления от реалността чрез символи и подчертаващи значението обекти и линии. Успява да постигне синтез между материал, форми и послание. Петър Чучулигов успява да внуши на зрителя, че приказните и нереални светове могат да се превърнат в истина, когато въображението бъде претворено в изкуство./Bnr