Празнуваме Трифон Зарезан с ритуали, водосвети и много вино

В Брестовица , известно като Столица на виното, организират за пореден път празника „Трифон Зарезан“, който е и празник на селото. Проявите започват с литургия в храма „Св. Тодор Тирон“.

По обяд, след дегустация на млади винени еликсири, предоставени от 5-те местни винарски изби, жителите и гостите на прочутото с вината си село тръгват с шествие до масива в местността „Бяло поле“, където ще бъде отслужен водосвет и ритуално ще бъдат зарязани лозята. След това ще бъдат наградени участниците в традиционния конкурс за най-добро домашно бяло и червено вино. Празникът завършва с фолклорна програма на открито.

В Асеновград, който отдавна се слави като града с най-хубавото вино, също ще отбележат тържествено Свети Трифон. В двора на Етнографската къща ритуално ще бъдат зарязани лозята, ще бъде отслужен водосвет и осветен курбан. От старата мраморна чешма на двора по традиция ще потече червено вино за посетителите.

Трифон Зарезан по стар стил събира на площада в
Белозем много жители и гости на селото. Традиционното шествие тръгва от кметството към лозовия масив на Спас Спасов, който се слави с най-добрите лозя в околията. Там водосвет ще отслужи отец Петър от местната църква. Ще присъстват кметовете на Белозем и Раковски и общински съветници. След зарязването на лозята празникът отново ще се пренесе на центъра на Белозем, където ще бъдат отличени победителите в конкурса за домашно вино. За доброто настроение ще се погрижи оркестър „Приятели“./Bnr