Впечатляващ спектакъл откри Пловдив Европейска столица на културата 2019

Въпреки студеното време хиляди пловдивчани и гости се събраха, за да наблюдават спектакъла за откриването на „Пловдив Европейска столица на културата 2019“. Стотици изпълнители, доброволци, музиканти оцветиха със звук и визуални ефекти 30-метровата сцена в центъра на града.


В приветствието си кметът Иван Тотев отбеляза, че сега говорим и пеем на различни езици за това, което ни обединява – Пловдив. Пред многохилядната публика той заяви, че днес е велик ден, даващ началото на вълнуваща година, която ще остане завинаги в историята на града.

В обръщението си еврокомисарят Мария Габриел каза: Горда съм, че Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата. Тя подчерта, че Пловдив винаги е бил в културната история на България и Европа. В този град се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към по-добро бъдеще, добави тя. Всички ние в Европа сме постигнали много в културата и трябва да продължим да градим заедно. Еврокомисарят Мария Габриел връчи на кмета почетен знак от името на Европейската комисия и обясни, че това е признание за успеха на целия екип по подготовката на домакинството.

Министърът на културата Боил Банов коментира след спектакъла „Ние сме всички цветове“, че това е нещо изключително за България и обеща, че Пловдив скоро ще има Концертна зала.

Спектакълът предложи впечатляващи ефекти и завърши с продължителна заря. Първи от изпълнителите на сцената излезе Теодосий Спасов, последван от кукери, млади актьори и хористи от формациите на града. На финала под звуците на ембелатичната песен на Валя Балканска започна атрактивна заря. Въздействащо бе и изпълнението на лазерни арфи, както и доброволците, облечени в разноцветни дрехи, които се качиха на сцената, за да изразят с огромни букви посланието ЗАЕДНО.

Завършващото изпълнение на песента „Излел е Делю Хайдутин“ бе на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев.

Празникът на сцената в центъра на Пловдив продължи със сет на световноизвестния немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер.

Въпреки негативните коментари преди официалното откриване на събитието, след спекаткъла хората предпочетоха позитивизма и надеждата за по-добро бъдеще и разпознаваемост на Пловдив. /БНР/