Празнуваме Никулден

На 6 декември Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Народът нарича празника Никулден. Светецът, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. По традиция на трапезата този ден трябва да има риба, най-често шаран.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. По повод празника се отслужват тържествени литургии.

Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия в едноименния храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив. Службата започва в 9 часа.

На Никулден храмов празник отбелязва най-старата църква в Асеновград „Свети Николай Чудотворец“. Тя е построена върху стар гробищен параклис още през 18 век, а годината на освещаването й – 1821-ва е отбелязана върху голямата храмова икона. На днешния празник нова икона на Свети Николай Чудотворец ще посреща вярващите. Тя е дарение, а на нея около образа на светеца са изографисани 10 житейски сцени от живота му. Повелителят на водните стихии е сред най-почитаните светци в асеновградския край. Доказателство за това е както градския храм, така и четирите параклиса в Асеновград, кръстени на светеца. По традиция за Никулден над 500 килограма риба ще бъде раздадена в двора на църквата „Свети Николай Чудотворец“веднага след празничната света литургия.

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира в Ликия, югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на Св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В народните вярвания Свети Николай носи първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!./bnr