Ганчо Карабаджаков открива изложба в галерия „Аспект“

Ганчо Карабаджаков открива нова изложба в галерия „Аспект“ в Пловдив.

В навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници в галерия Аспект предстои съвместна изява на живописеца Ганчо Карабаджаков и скулпторката Кунка Димитрова. И докато Карабаджаков е популярен, то Кунка Димитрова, въпреки богатата си творческа биография, се представя за пръв път пред пловдивска публика, казва галеристката Олга Петрова.

В настоящата изложба ще бъдат показани двадесетина картини и осем скулптури. Типичната за платната на Карабаджо мека гротеска на пръв поглед контрастира с фината и деликатна изразност на пластиките на Кунка, но естетическият подход, вниманието към детайла, плавната линия, която извайва формата, или резките граници между отделните елементи, обединяват и доказват артистизма и майсторството на авторите. И двамата разказват истории – в пищни като цвят и композиция картини и стилизирани и лишени от бъбривост пластики, в центъра на които почти винаги е жената.

Ганчо Карабаджаков е бивш зам. министър на културата, сега кмет по културата на Велико Търново, но тези постове са преходни, казва художникът,който винаги е имал независимо мнение, заради което се раздели с поста на министър. Ще го чуете и в този разговор – за картините му, и за някои тенденции в съвременното изкуство.

Изложбата в галерия Аспект ще бъде открита от 18.00 часа и ще може да бъде видяна до 31 декември.bnr