Отново дишаме мръсен въздух в Пловдив

В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. 

Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3.

Следват Горна Оряховица, Шумен, Пловдив и Велико Търново.

В пловдивската станция „Тракия“ тази сутрин са отчетени 110 микрограма на куб. м, което е над 2 пъти среднодневната норма, а в „Каменица“ – 92 микрограма на куб. м.

Превишение на среднодневните норми на фини прахови частици, но в по-малка степен, са отчетени още 10 града, сред които и Смолян.

В Пловдив 13 от 30-те дни на ноември са били с превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици, съобщи пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев.

Той обясни, че моментното състояние на въздуха не е определящо за това дали има завишение, или не.

Показателят, който е определящ и се следи, е средноденонощната норма на фините прахови частици с размер 10. Тя е 50 микрограма на кубичен метър и е усреднената стойност за 24 часа. 

Позволени са 35 превишения в годината. С едно повече да има, тогава говорим за неизпълнение на изискването за качество на въздуха по отношение на фини прахови частици с размер 10.

Стефан Шилев обясни, че за реални се приемат данните от станциите на Изпълнителна агенция по околната среда към МОСВ. В Пловдив те са две – в  парк „Каменица“ и в „Тракия“.

И двете станции отчитат превишения на нивото на фини прахови частици във въздуха пред последните дни.

Битовото отопление е това, което води до замърсяване на въздуха, категоричен е директорът на РИОСВ-Пловдив.

Той посочи, че за община Пловдив по модела на математическото моделиране между 71 и 77 % е приносът на битовото отопление към фините прахови частици.

Това е причината, заради която на този етап общинските власти нямат механизъм, по който да въздействат за подобряване качеството на въздуха, смята Стефан Шилев. Той нарече нонсенс помощите, които държавата дава на социално слаби граждани, подпомагайки ги с твърди горива.

Основното е контрол върху качеството на горивата на пазара и контрол на използваните горива за печките, както и на ефективността на самите печки, посочи директорът на РИОСВ – Пловдив.

Той припомни, че изгарянето на отпадъци е строго забранено и се преследва от закона. Когато има сигнал, че някъде се изгарят гуми или че в някоя къща се горят отпадъци, РИОСВ заедно с полицията и пожарната се задействаме и се оптваме да установим нарушителите. За съжаление обаче в повечето случаи това са непълнолетни, а често и въоръжени младежи, обобщи Стефан Шилев.

Данните на „Air Quality Index“ са усреднени данни от различни показатели в реално време и по математически модели изчислено качество на въздуха, коментира още Стефан Шилев.

www.radioplovdiv.bg