Това е жената-мечта, не я изпускайте!

Ако жената до вас притежава тези качества, не трябва да я изпускате – съветват учените

Когато имате сериозна връзка, все някога си задавате въпроса: Това ли е човекът, с когото искам да прекарам живота си? Това ли е единствената жена за мен?

Учени от цял свят изследват сложната тема за любовта и в продължение на години се опитват да разберат какви качества трябва да притежават партньорите, за да имат щастливи взаимоотношения.

Мъже, специално за вас събрахме най-важните резултати. Ако дамата до вас притежава тези качества, най-вероятно сте намерили точния за вас партньор, „докато смъртта ви раздели“.

1. По-умна е от вас
Ако търсите жена, с която да прекарате живота си, тя трябва да бъде интелигентна. В най-добрия случай дори по-умна от вас. Професор Лорънс Уайлди от Aberdeen University в Шотланди в продължение на години изследва деменцията и е установил, че при интелигентните жени рискът да ги сполети това неврологично заболяване е много по-малък.

Пряма е
Всеки взема грешни решения. Ето защо е важно да има някой, който да ви върне „в правия път“ и да ви каже: „Просто грешиш“. Редица проучвания доказват, че мъжете, които търсят дългосрочен партньор, преди всичко искат жената до тях да бъде откровена.

Положително настроена е
Имате партньор, който винаги вижда чашата наполовина пълна? Понякога дори смятате, че тя е наивно оптимистична? В такъв случай сте открили жената, с която да прекарате живота си. Да погледнем от другата страна. Негативните хора са токсични и застрашават здравето ви в дългосрочен план. Според психолога Елейн Хатфилд, ние сме склонни да се повлияваме от негативните хора, когато прекарваме много време с тях.
Склонна е на компромиси
В една връзка нещата невинаги вървят гладко и партньорите невинаги са на едно мнение – това е напълно нормално. Но връзката им може да съществува дълго, ако и двамата партньори са готови да направят компромиси.

Психолозите в UCLA в САЩ са наблюдавали 172 двойки с повече от 11 години брак и стигнали до следното заключение: „Лесно е да поддържаш една връзка, когато всичко е наред – твърди авторът на изследването Томас Брадбъри, – но ако не всичко работи „по план“, трябва да проявиш решителност, да си склонен да направиш жертви и да предприемеш стъпки, които да поддържат връзката ви в кондиция.“ Тези, които желаят да предприемат тези стъпки и да направят тези жертви, имат по-голям шанс за дългосрочен брак.

Смее се на шегите ви
Разбира се, ние сме щастливи да имаме партньор, който се смее на шегите ни. Изследване, проведено от психолози в Westfield State University в САЩ, показва, че мъжете отделят по-голямо внимание на жена, която ги намира за остроумни, отколкото обратното. Така че, ако сте намерили тази съвременна Ева, се грижете добре за нея.

Общителна е
Ако сте в компанията на някой, който на публично място привлича вниманието върху себе си или думата му има тежест, това ще улесни и вашия живот. Изследване на University of Westminster в Лондон констатира, че подобен тип хора са особено привлекателни за широко скроени личности, които с лекота споделят лична информация. Според авторите на изследването, хората възприемат външния вид на даден човек като по-привлекателен, когато той е по-общителен.

Подкрепя ви, но има и собствени цели
Дълго време изследователите се опитват да докажат, че мъжете предпочитат да са женени за слаби жени. В книгата си „Защо умните мъже се женят за умни жени“ Кристин С. Уилан разбива мита, че успелите, добре образовани и получаващи добро заплащане жени се омъжват по-рядко от останалите.

Ето и предимствата: силната жена ще ви мотивира, не е зависима от вас, не е нужно да се притеснявате за нея и тя не търси постоянно одобрението ви.

Слабият индивид обикновено не само няма да подкрепи партньора си, но и няма да осъществи задачите, които сам си е поставил. До този извод са стигнали учените от University of British Columbia в Канада. Нуждаете се от здравословна комбинация от общите и собствените ви цели.

Благодарна е
Науката вярва, че ключът към едно дългогодишно партньорство се крие в две неща: доброта и щедрост. Психологът Джон Готман от University of Washington започнал да изучава брачни двойки преди повече от четири десетилетия. Той определя два типа: мастър и катастрофа. Връзките на „катастрофите“ обикновено продължават около 6 години, докато „мастърите“ остават заедно доста по-дълго и имат едно общо нещо: „Те оценяват положително това, което им се случва“.

Запазва спокойствие при спор и ви успокоява
Спорът е част от всяка една връзка. Ако никога не спорите, това не означава, че отношенията ви са стабилни. Важното е как спорим и как се сдобряваме. Учените от University of California Berkeley и Northwestern University изучавали в продължение на 13 години 80-годишни двойки и открили, че отношенията им продължават по-дълго, ако жената се аргументира по време на спор и се успокои преди мъжа. Ако мъжът пръв прекрати спора, ефектът не е същият.

Забавлява се с вас
Открили сте жена, която не ви упреква, ако се забавлявате до късно, а в най-добрия случай също е била на парти? Не я изпускайте.

Дългогодишно проучване върху 4864 семейни двойки, проведено от University of Michigan в САЩ, разкрива, че тези от тях, които консумират заедно алкохол, са по-щастливи. Но това не означава, че алкохолиците са по-щастливи партньори. „Двойките, които прекарват времето си заедно, се радват на по-щастлив брак“ – твърди Кира Бърдит, автор на изследването.

Има личен живот
Според дългосрочно проучване, проведено от University of Michigan, се оказва, че ако дамата до вас има собствено пространство и личен живот това е по-важно за връзката ви, отколкото да имате добър сексуален живот. „Когато хората имат свои приятели и лични интереси те са по-малко скучни“ – твърди авторът на изследването Тери Орбух в интервю за The Wall Street Journal.

Приема грешките ви
Твърде много връзки рухват само защото единият от партньорите критикува другия – заради грозните му панталони, тъпата шега, досадния навик да дъвче твърде шумно. Ако сте срещнали жена, която да ви приема такъв, какъвто сте, значи сте късметлия.

13. Може да прощава
Най-важното е да имате жена, която може да прощава: Вие сте над средната възраст, защото според проучване на изследователи от Luther College, Duke University и Harvard Divinity School хората, които могат безусловно да прощават, живеят по-дълго. Прошката е един от най-важните елементи за прекрасни взаимоотношения. Хората не са съвършени. И вие не сте. Ще попадате в една или друга ситуация, в която неволно ще нараните партньора си. И тогава ще имате нужда от жена, която да ви прости.

Мъже, ако сте намерили жената, която да отговаря на всички тези изисквания или дори на едно от тях – не я оставяйте да си отиде./nationalgeographic/