Здравословно е да пием по шест-седем кафета на ден

Ново проучване, публикувано в списание JAMA Internal Medicine, показва, че хората, които пият повече кафе, са изложени на по-малък риск от преждевременна смърт – дори ако консумират осем или повече чаши на ден и тялото им разгражда по-бавно кофеина.

Изследването обхваща период от 10 години и 500 000 души във Великобритания, включително 387 494 почитатели на кафето. Резултатите сочат, че хората, които консумират до пет чаши кафе на ден, са с 12% по-нисък риск от преждевременна смърт спрямо онези, които не са фенове на „горчивата напитка“. 16% е по-малък рискът при консуматорите на шест до седем чаши и 14% за любителите на осем или повече кафета дневно.

Няма значение дали става дума за кафе със или без кофеин, смляно кафе или инстантно кафе – всички сортове влияят благоприятно на организма.

Изследователите са използвали данни от проучване на Biobank Study във Великобритания – изследователска инициатива, която събира данни и проучва 500 000 души за период от 30 години.

Изследваната група е формирана от 54% жени на възраст от 57 години. 10 години след старта на проучването са починали 14 225 души.

Учените констатират, че консуматорите на кафе имат определени ползи за здравето си от непиещите „горещата напитка“. Според данните, пиещите кафе обикновено са с по-малък риск от преждевременна смърт от непиещите.

Друго голямо проучване върху 500 000 души в Европа показва подобни резултати. Мъжете, които в продължение на 16 години изпиват по три чаши дневно, са с 12% по-малко застрашени от преждевременна смърт в сравнение с тези, които са се въздържали от втората най-консумирана напитка в света след водата. При жените вероятността е била 7% по-ниска.

Паралелно проучване със 185 855 мултиетнически американци потвърждава резултата. Хората, които са изпивали по чаша кафе на ден, имат 12% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с непиещите. А консумиращите по две-три чаши дневно са с 18% по-нисък риск от преждевременна смърт. Това проучване е изключително важно, тъй като показва ползите от кафето за афроамериканците, местните хавайци, японските американци, латиноамериканците и белите.

Много рискове за здравето може да бъдат сведени до минимум благодарение на кафето

Допълнителни проучвания сочат, че консуматорите на кафе са по-малко склонни да развият различни форми на рак, диабет тип 2, депресия, Алцхаймер, деменция, цироза и сърдечносъдови заболявания.

В голяма част от изследванията няма значение дали кафето съдържа кофеин или не. Това показва, че много от ползите може да не са свързани с кофеина – има и други съставки в кафето, които са с високо съдържание на антиоксиданти и могат да са полезни за здравето./nationalgeographic/