Изложба за първосъздателя на българския балет в НБ „Иван Вазов“

Документална и фотоизложба „Целият този балет“ ще се открие следобед в изкуствотеката на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

Тя е посветена на първосъздателя на българския балет Анастас Петров и началото на професионалното балетно изкуство в Пловдивската опера.

Анастас Петров е роден в град Добрич през 1899 г. Завършва гимназия във Варна и през 1922 г. заминава за Берлин, където изучава класическия балет при Евгения Едуардова и пластичен танц при Макс Терпис – ярък представител на модернизма в Германия.

През 1927 г. постъпва в Софийската народна опера, където до 1935 г. е единственият мъж-танцьор в трупата. Той е първият тълкувател в България на образите на Зигфрид от „Лебедово езеро“, на Франц от „Копелия“, на магьосника от „Франческа да Рамини“ и т.н. През 1937 г. Анастас Петров поставя на сцената на Софийската опера първия български балет „Змей и Яна“.

През годините реализира над петнадесет спектакъла. Анастас Петров ръководи и детска балетна школа, възпитаници на която са едни от най-изявените балетни артисти на България – Ел. Воронова, С. Арое, Л. Берон, Л. Колчакова и др. Носител е на много отличия и награди. През 1977 г. за принос към развитието на европейския балет Анастас Петров е удостоен с наградата „Готфрид фон Хердер“ на Виенския университет.

През 80-те и 90-те години на миналия век сестрата на Анастас Петров, Пенка Дачева, дарява архива, вещи и др. на Регионалния исторически музей – Добрич, който любезно предостави изготвеното от него представяне на твореца. Брат на Анастас Петров е големият български художник Петър Дачев.

Повече от осемдесет документа разказват началото на балета в Пловдивската опера в периода от 1953 г. до седемдесетте години на ХХ в. За първи път публично са представени афиши и плакати, програми, листовки, сценография, снимки… Заслужено място е отделено на главните действащи лица в това направление – Анна Воробьова, Богдан Ковачев, Румяна Лазарова, Константин Москов, Илия Омайски, Ели Иванова, Мария Стефанова и др.
В откриването ще вземат участие солистката на Пловдивската опера Евгения Ралчева в съпровод на пиано от Зарина Гетоева.

Изложбата ще може да бъде посетена до края на месец ноември./bnr