Тялото помни, Бесел ван дер Колк

ТЯЛОТО ПОМНИ
Бесел ван дер Колк

стр:    400
цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-01-0323-3

Психичната травма е факт от живота, a д-р Бесел ван дер Колк, един от най-изтъкнатите световни експерти в тази област, повече от три десетилетия работи с травмирани хора. В настоящата книга той разглежда последствията от психичната травма върху развитието на личността и пътищата за възстановяване.

Травмите може да бъдат от различно естество – инцидент при бойни действия, изнасилване, тормоз и малтретиране в семейството или в училище, природно бедствие, загуба на обичан човек, отвличане, изтезания и т.н.

Травматичното събитие предизвиква определени промени в мозъка и тялото, които може да се отразят пагубно върху здравето и социалното функциониране на личността. Според Ван дер Колк редица от най-наболелите социални проблеми, като агресията, депресията и зависимостта от наркотици или алкохол, се коренят именно в травматичните преживявания в миналото.

Той изследва и прилага в практиката си нови пътища за лечение на травмата: от развиването на осъзнатост за собствения вътрешен живот и телесни усещания до използването на спорт, танц, медитация, йога и др., които спомагат за  активиране  на естествената невропластичност на мозъка.

„Тялото помни“ показва огромната мощ на връзките, които могат както да нараняват, така и да лекуват, и предлага нова надежда на травмираните хора отново да водят пълноценен живот.

Задължително четиво за всеки, който се интересува от изучаването и лечението на травматичния стрес и влиянието му върху обществото.

Алегзандър Макфарлън, директор на Центъра за проучване на травматичния стрес

Чрез този вдъхновяващ труд, съчетаващ в хармонично цяло проницателни клинични наблюдения, неврология, исторически анализ, изкуства и лична история, д-р Ван дер Колк е създал авторитетно ръководство за последиците от травмата и пътищата към възстановяването.

Книгата е пълна с мъдрост, човечност, състрадание и научно прозрение, събрани от цял един живот клинична работа, изследвания и обучение в областта на травматичния стрес. Задължително четиво за специалистите по психично и физическо здраве, за преживелите травма, любимите им хора и онези, които търсят клинични, социални или политически решения за цикъла на травмата и насилието в нашето общество.

Д-р Рейчъл Йехуда, преподавател по психиатрия и неврология, директор на Отдела за изучаване на травматичния стрес към медицинския колеж „Маунт Синай“ в Ню Йорк

В тази проницателна книга Ван дер Колк – изтъкнатият специалист по лечение на травми – описва най-важните пробиви в областта на психичното здраве през последните 30 години. Тук виждаме не само как психичната травма прекъсва връзките в мозъка и между ума и тялото, но научаваме и за вдъхновяващите нови подходи, които позволяват на хора с най-тежки травми да съберат отново частите от себе си в единно цяло.

Д-р Норман Дойджи, автор на

„Невероятният мозък“