Пловдив е един от най-предпочитаните региони за инвестиции в България

През последните години Пловдив се наложи като предпочитана зона за инвестиции независимо от ниските нива на безработица в региона. С тези думи кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев откри Годишната конференция „Индустрия 4.0“, организирана от Капитал в партньорство с Община Пловдив и „Тракия Тех“ .

По думите на инж. Тотев развитието на региона се дължи на доброто партньорство между местната власт и бизнеса, които са насочили сериозни усилия към повишаване на образованието и компетенциите на човешкия ресурс. В заключение кметът на Пловдив отбеляза, че се гордее със свършеното до момента и изтъкна, че новите преки инвестиции от последната година са доказателство за добрата работа.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди позитивните икономически показатели на региона и сподели, че в Пловдив през 2017 г. са се разкрили 38 000 нови работни места. „В момента се намираме в период на глобален икономически растеж и можем да очакваме той да достигне 3.7% през 2020-2021“, прогнозира Лъчезар Борисов.

Той сподели, че по инициатива на Министерство на икономиката и бизнеса през 2017 г. е разработена „Концепция за цифрова информация“, която да се превърне в основа за създаването на дългосрочна стратегия за развитие на дигиталната икономика в страната. В тази стратегия ще се развият ефективни инструменти за  внедряване на последните технологии в бизнеса и повишаване на компетенциите на необходимите кадри.

Според Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейска комисия в България, именно вълната от иновации носи възможности за развитие на индустриалния отрасъл. „Очаква се да има все по-голямо сливане на физически и цифрови технологии, което ще донесе промяна в множество промишлени сектори.

Според последните ни проучвания цифровизацията на продукти и услуги може да добави нови 110 млрд. евро в икономиката на ЕС“, сподели Златев. Той е категоричен, че перспективата пред ЕС е в обединяването на отделните цифрови пазари в единен такъв. Същевременно успехът на все по-сложните цифрови технологии изисква развитието на човешки капитал, който да може да си служи с внедряваните иновации.

Огнян Златев сподели, че по предложение на българския еврокомисар Мария Габриел, в проекта на европейски бюджет за следващата година е предвидена Програма „Цифрова Европа“, която да подкрепи усилията за цифрово развитие на компаниите и повишаване на капацитета на гражданите в рамките на Общността.

Фотограф: Цветелина Белутова

По данни на Андрас Кадокса, партньор в  McKinsey & Company, България изостава по продуктивност на работната сила, като същевременно безработицата запазва притеснително високи нива. Той сподели, че дигиталната икономика на страната се движи в много добри стойности – 6.7%, което е голям процент от БВП.

Гунар Мюнт, директор на отдел „Иновации и конкурентоспособност“ в ЕИБ, сподели, че само  ¼ от отпуснатото финансиране на банката е предназначено за корпоративно  подпомагане на компании за внедряването на иновации в тяхната дейност. „Европа страда от липсва на капитали.

В момента можем да обобщим, че липсват около 400 млрд. евро, които не са инвестирани  от 27-те държави-членки на ЕС без Великобритания“, заяви Гюнар Мюнт. Според него европейската индустрия трябва да се модернизира много по-бързо и да се инвестира повече в нея. Мюнт изрази притеснение, че  европейските технологични компании инвестират с 13% по-малко от своите приходи в нови технологии в сравнение със своите в САЩ например.

Събитието успя да привлече повече от 400 представители на бизнеса, правителството, местната власт, международни консултанти, представители на ЕК, дигитални предприемачи и висш мениджмънт на български и международни компании.
Специален гост на форума беше новоназначеният постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия Фабрицио Дзарконе.

www.gradat.bg