Заев обеща да продължи в парламента със смяната на името

акедонският премиер Зоран Заев обяви снощи, че е решен да продължи с вота в парламента, с който името на страната му ще се промени съгласно договора с Гърция, независимо от резултатите на референдума, приключил часове по-рано.

Това е равносметката след допитването, на което над 600 хил. души (91%) гласуваха „за“ , а под 40 хил. – „против“ договора, с който страната трябва да се преименува на „Северна Македония“.
Активостта, малко над 36 на сто от регистрираните избиратели, бе под 50-те процента, които по принцип биха направили референдума „валиден“.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е против договора, но до последно не бе изразила позиция дали гражданите да гласуват „против“, или да бойкотират. Заев все пак обяви победа и призова опозицията да се вслуша във „волята на народа“, като подкрепи ратификацията на договора (и конституционните промени, които той изисква) в парламента. ВМРО-ДПМНЕ обаче твърди, че „волята на народа“ е твърдо против договора.

Каква е „волята на народа“
„Как изчисляваме волята на народа?“
попита изследователят Андрея Стойковски, който припомни, че законът за референдумите изисква активност от 50%+1 (900 хил. според сегашните изборни списъци) и мнозинство от половината плюс 1 в подкрепа на даден резултат (450 хил., при 650 хил. „за“). Това оставя на Заев и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поле за дебат чия позиция е легитимната.

Сянка върху резултатите хвърля и фактът, че изборните списъци не са обновявани от 16 г., а се базират на данни от преброяване от 2002 г., което според изследователи е неточно и избирателите в Македония може да са стотици хиляди по-малко. Това създава въпроси за реалната активност, но тя може да бъде обявена само на базата на съществуващите списъци.

В действителност допитването е само консултативно, макар изборната комисия на Македония да обяви, че то е невалидно (десет дни след като каза, че няма да дава такива оценки ).

По-важен ще е вотът в парламента, ако се стигне до него: на управляващото мнозинство на Заев биха трябвали 80 гласа в парламента от 120 депутати за промяна в конституцията и ратификация на договора. Това ще изисква най-малко 9 депутати от ВМРО-ДПМНЕ да го подкрепят.

Има ли Заев алтернативи

Премиерът каза, че ако ВМРО-ДПМНЕ не се съобрази с резултата в подкрепа на референдума, ще бъде принуден да свика предсрочни избори. По време на пресконференцията си, минути по-късно, лидерът на опозицията Християн Мицкоски нарече кабинета на Заев „нелегитимен“, но не поиска избори.

Подобен план на социалдемократите, ако ВМРО-ДПМНЕ все пак не послушат Заев, обаче вероятно ще срещне отпор от коалиционния им партньор. Етническият албански Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) е против нови избори, а лидерът му Али Ахмети каза, че Македония има по-важни задачи в момента./Дневник/