Цената на пшеницата е нараснала с над 27%

Цената на хлебната пшеница се е повишила с над 27% на годишна база, а тази на фуражната – с над 23 на сто. Това сочат данните от последния оперативен анализ на земеделското министерство за състоянието на основните селскостопански услуги.

През тази година реколтата от пшеница е по-ниска от рекордната 2017 г., а цените на международните пазари се покачват заради проблеми в редица водещи държави производители.

Възход на цените
Според последните данни на земеделското министерство цените на пшеницата към този момент са увеличени с повече от 1/4 на годишна база.

Макар в средата на септември да има намаление между 1 и 2.5% за основните земеделски култури на седмична база спрямо предходната година ръстът е сериозен. Според данните един тон хлебна пшеница в момента се търгува средно за 336 лв. без ДДС (420 лв. с данъка), което е увеличение от 27.3% спрямо предходната година. При фуражната пшеница увеличението е по-ниско – 23.3% на годишна база. Тон от нея към 20 септември се е търгувал за 307 лв. без ДДС (383 лв.), се вижда от оперативния анализ на ведомството.

По последни данни реколтата oт пшеница е 5.4 млн. тона, което е спад от близо 6.3% на фона на рекордната 2017 г. Същевременно обаче увеличение на цените има и на международните пазари заради проблеми в редица държави производители.

Лек ръст и при царевицата

Междувременно данните на земеделското министерство показват, че има лек ръст и на цените на царевицата. През последната седмица тон от нея се е продавал за 266 лв. без ДДС (332 лв.), което на годишна база е увеличение от 3.1%. На последния консултативен съвет по зърното, който бе проведен преди две седмици, стана ясно, че през тази година се очаква увеличение на реколтата от царевица. За 2017 г. тя бе 2.5 млн. тона./Капитал/