Синеоките хора носят повече на алкохол

Има много клишета за синеоките хора. Научни изследвания установяват, че те имат по-голяма търпимост към болката, а изследване на Медицинския Университет в Питсбърг открива и още нещо.

Синеоките носят повече на алкохол отколкото хората с кафяви очи. Тези данни подкрепят теорията, че донякъде алкохолизмът се дължи на гените. Като цяло тъмнооките реагират по-остро на упойващи вещества и лекарства и учените съзират връзка между сините очи и повишената консумация на алкохол.

Установено е, че не унеса води до пристрастяване, а организмът привиква и започва да приема алкохола, като необходимо вещество. Все пак цветът на очите не е решаващ за пристрастяването.

Сините очи не са съществували до преди 10 000 години. Те са рецесивна генетична мутация на гена HERC2 и изследователите смятат, че всички хора със сини очи имат общ прародител.

Мутацията е разпространена най-вече в Северна Европа. Синеоките произвеждат повече витамин D, което е жизненоважно предимство за малкото светлина на север./Nationalgeographic/