Пловдивското музикално училище откри учебната година с нов концертен орган

С издигане на националния трибагреник под звуците на химна на република България започна тържеството по случай първия учебен ден в Националното училище за музикално и танцово изкуство в Пловдив „Добрин Петков“.

 

Учебната 2018-2019 година училището открива с нова придобивка-орган, дарен от доктор хонорис кауза Камен Кенов.

С това Пловдивското музикално училище става първото в страната с орган в Концертната си зала. Идеята на дарителя е градът на тепетата да стане център на органовото изкуство“, заяви директорът Нели Попова – Коева.

Това е училището, където над 70 години се градят основите и се изкачват най-важните стъпала към върховете на музикалното и танцово изкуство“, каза още приветствието си към учениците, учителите и гостите директорът и пожела успешна нова учебна година на учениците и учителите.

Откриха учебната година в Пловдивското музикално училище
        Снимки:Искра Койчева, Дарик Пловдив

 

Това е една особена дата, в която има надежда в бъдещето на България“, заяви зам-министърът на културата Амелия Гешева, която беше гост на откриването на новата учебна година в училището.

С официални тържества беше открита учебната година и в останалите пловдивски учебни заведения. Заради спрян ремонт в Езикова гимназия „Пловдив“, има опасност занятията на учениците да бъдат преместени в друга сграда. Община Пловдив търси нов изпълнител на строителните дейности, тъй като фирмата, която правеше реконструкцията в учебното заведение, се отказа.

С ремонти започва новата учебна година и други училища в града и областта.Почти 5600 първокласници прекрачиха днес училищния праг в региона.

www.dariknews.bg