Хиляди се събраха на „Кръстова гора“

Божествената света литургия започва в 23 часа и ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай


В навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събират в местността „Кръстова гора“ в Родопите.Всяка година в нощта на 13 срещу 14 септември на святото място се отслужва божествена света литургия и се излага за поклонение частица от разпятието на Христос.
Именно заради вярването, че там преди векове е заровена частица от самия Кръст Господен, местността е наречена Кръстова гора.

Християните вярват, че мястото има необикновена сила и всяка година се събират с надеждата за чудо и изцеление.

Коли и пешеходци създават истинско стълпотворение по пътя от село Борово до манастира „Света Троица“. На тесния път има коли с регистрационни номера от цяла България и от чужбина.

На поляните пред манастира „Света Троица“ са разпънати стотици палатки. Хората, водени от вяра, благодарност или чисто любопитство, ще пренощуват под открито небе.

Вярва се, че когато човек спи на открито на Кръстова гора, Господ лекува в съня.

Празникът започва с вечерня в 19 часа. Началото на божествената света литургия е от 23 часа. Ще я отслужи лично Пловдивският митрополит Николай. Утре ще бъде отслужен водосвет.

Всеки от поклонниците иска да се поклони пред Чудотворния кръст на върха. До него се стига като се минава през параклисите на 12-те апостоли.

Снимка
Снимка
Снимка

krastova_gora

www.radioplovdiv.bg