11 млн. евро е инвестицията на Латекоер в новооткрития завод за авиочасти край Пловдив

„С това производство, с тези заводи, се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от Европа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на новия завод за самолетни части, инвестиция на френската група „Латекоер“ край Пловдив.

Премиерът Борисов поясни, че голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а през търговските дружества, регистрирани у нас.

„Новият завод на Латекоер е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори. Радвам се, че за пореден път нашата страна успя да докаже, че е подходящо място за правене на бизнес, което от своя страна е индикатор, че ние вървим в правилната посока“. Това отбеляза по време церемонията и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Проектът на Латекоер за България е на стойност 11 млн. евро, като до 2020 г. се предвижда разкриването на 175 работни места. Френската компания е водеща в авиационната индустрия. Производител е на авиоструктури и свързващи системи, разработването и производството на продукти и резервни части.

Новият завод е разположен на терен от 38 дка в Индустриална зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона. Общата му разгъната застроена площ е 5000 кв. м. В него ще се произвеждат елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване.

Строежът му започна през септември 2017 г. като по план трябваше да завърши през март 2018 г., но се забави. Архитектурният проект е дело на Архитектурно-дизайнерско студио – Пловдив, а конструктивната част – на арх. Пламен Христов и арх. В. Пенчева. Главен изпълнител е „Сиенит Строителна Група“.

Френската компания „Латекоер“ е със стогодишна история в производството на врати, електрически шкафове, панели за пилотни кабини и доставчик от първи ранг на световните самолетостроителни компании. В началото на тази година тя получи 55 млн. евро от ЕИБ по плана „Юнкер“ за развитие, от които 6 млн. евро са за завода край Пловдив.

www.gradat.bg