„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло – това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art.

Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен изказ, с който тя пресъздава връзката между духовното и телесното предимно през женския образ.

Всяка от нейните изложби е под тематичен знак. Миналата изложба е посветена на картите Таро. В тази, освен седемте картини, са включени и други платна, чиито имена изразяват авторските търсения  повлияни от източната философия : „Ритуал“, „Ново начало“, „Ангел, който сътворява нещо“, „Тантра“.

Ралица Стайкова е започнала да рисува от 5-годишна, но това не  става професионално занимание. Завършва Славянска филология и 10 години преподава в ПУ. Сега се занимава с бизнес, свързан с технологии за обработка на камъни и е активна ротарианка.

Ако човек има  вдъхновението да сътворява, независимо в кое поприще, няма как да спре. Ако рисуваш от 5-годишен, няма как да спреш, изкуството остава в теб завинаги. Ако си щастлив да виждаш някой строеж, който се завършва в материалния свят, имаш нужда да създадеш нещо в духовния свят.

Когато  носиш дълбоко в себе си желанието за сътворение и надграждане, тогава не е важно с какво се занимаваш, дали с рисуване, камъни, или ротарианство. А резултатите от ротарианството в световен мащаб – безкористната служба в името на обществото, няма как да не вдъхнови един човек.

www.radioplovdiv.bg