До септември 2019 археологическата сензация „Малтепе“ ще бъде напълно разкрита

До септември следващата година цялата гробница „Малтепе“ край пловдивското село Маноле ще бъде разкрита.


Уникалният археологически обект се проучва от 2 години и последните находки дават основание да се очаква, че той ще бъде сензационно научно откритие от световен мащаб. По думите на ръководителя на обекта доц. Костадин Кисьов гробницата, с уникалната височина от 24 метра, би могла да открие погребение на римски император.

Изследването до сега я датира от 3 век, но с разкриването на целия обект – той може да се окаже и по- стар мемориал,в който е погребан някой от последните тракийски владетели . Откритите през миналата година мраморни блокове – части от зид с дължина 450 метра и височина 2 метра, както и  ямите за поставяне на дарове говорят, че това е ценен мемориален комплекси и погребаният тук е бил почитан дълго след смъртта си.

Днес министър председателят Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов посетиха обекта. Премиерът се ангажира държавата да подпомогне археологическото проучване, което до сега се прави със средства на община Пловдив. Амбицията е, откриването на археологическия комплекс да съвпадне с пика на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през септември догодина.

На първо време откриването на цялата конструкция ще изисква извозването на 89 хиляди кубика пръст от могилата.

www.radioplovdiv.bg