Спецакция се провежда по Южното Черноморие, Митьо Очите ще бъде обявен за издирване

Бургаска област се провежда спецакция, по време на която е задържана организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

По информация на „Нова телевизия“ предстои властите да обявят Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, за издирване. Това беше потвърдено за „Дневник“ от източници от разследването.

Държавното обвинение информира още, че престъпното сдружение е с ръководител и участници „известни лица от криминалния контингент“. Акцията се ръководи от спецпрокуратурата и се извършва от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на място е новият му заместник и доскорошен шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев за оказване на методическа помощ и координация.

Предстои Гешев да даде подробности за акцията в 12.30 ч.

Желязков е на лечение в Германия. През лятото на 2016 г. в заведение 4 You в Слънчев бряг беше убит Александър Алексиев, който загина при опит за убийство на Желязков. Алексиев беше бодигард на Митьо Очите, който също пострада сериозно при стрелбата.

В края на 2017 г. прокуратурата изправи на съд десет души с обвинения за участие в престъпна група, част от дейността на която е и убийството на Алексиев и опита за убийство на Желязков.
Митьо Очите има три присъди – след споразумения с прокуратурата.

Между 2007 г. и 2010 г. той се призна за виновен като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици, за участие в групата на врачанския наркобос Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, както и за пране на пари.

Желязков получи различни наказания, но изтърпя само най-тежкото от тях, което беше 4 години и 9 месеца затвор./Дневник/