Три пъти над допустимата норма са вредните емисии във въздуха на Пловдив

Близо 90 са превишенията само за миналата година. Въпреки това, градът е в средата на класацията по мръсен въздух сред населените места у нас.

Това съобщи в Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Заедно с кмета на район „Южен“ Борислав Инчев той направи първа копка за изграждането на фитнес площадка на открито на ул. „Димитър Талев“ срещу бензиностанция „Хаджията Груев“.

Облагородяването на градската среда е стъпка към подобряване качеството на въздуха и на живот в Пловдив, подчерта районният кмет.

Пловдив може да бъде потенциален получател на пари по Ос 5 на оперативната програма „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух. Това са 111 милиона лева, които страната ни може да получи от Брюксел за прилагането на мерки срещу замърсяването на въздуха до 2023-та година, заяви министър Нено Димов. Той уточни, че в момента България отваря тази Ос 5 и основните разговори се водят с донора – Европейската комисия, която има своите изисквания.

Страната ни се опитва да договори повече общини да имат достъп до тези средства, докато изискването на Брюксел е те да се дадат на няколко големи общини, затова трябва да се намери баланс, посочи министър Димов. Той допълни, че повече яснота по преговорите се очаква през септември.

Основното изискване за достъп до тези европари ще са мерките на всяка община за битовото отопление, което е основният източник на замърсяване, коментира екоминистърът.

По думите му, за Пловдив е изключително важно да получи средства по тази програма, тъй като за година градът има около три пъти повече нарушения от допустимото на нормите за чист въздух – за миналата година превишенията са около 90.