Съдът отмени спорното решение на кабинета за Пирин

Върховният административен съд
отмени решение на кабинета от края на миналата година, с което правителството одобри спорни промени в действащия план за управление на национален парк „Пирин“.

Поправките, приети без екооценка между коледните и новогодишните празници (на 29 декември 2017 г.), отваряха възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести, които не спряха да се провеждат регулярно почти половин година.

Тричленният съдебен състав се е произнесъл за отмяна на решението на правителството миналия петък (27 юли 2018 г.) като го определя за незаконосъобразно. Съдът осъжда Министерски съвет да заплати на WWF-България разноските по делото (810 лв.).

Решението на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред по-горната инстанция. Ако бъде обжалвано, делото ще се гледа от петчленен състав на съда и тогава решението му ще е окончателно.

Делото срещу промените в плана за управление на „Пирин“ беше образувано по жалби на две физически лица, както и на две организации: „WWF България“ и на Асоциацията на парковете в България.

В нарушение на два закона
Според върховните съдии решението на кабинета, което се обжалва, е взето в нарушение на два закона, като са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР3)/Дневник/