България е в топ 6 по консумация на алкохол в света

По данни на световната организация, която наблюдава производството и продажбите на алкохол,

International wine and spirits record (IWSR) България е в топ 6 в света по консумация на спиртни напитки на глава от населението.

Тук влиза и домашното производство. Извън него ръстът в икономиката явно води и до по-скъпи питиета: светлият пазар расте с 6.6% в стойност за миналата година и надскача 700 млн. лв. Като количество скокът е по-умерен – 5.9% до 60.2 млн. литра. Но половината от количеството реално е вино – 155 млн. лв. и 32 млн. литра по данни на AC Nilsen. Това съобщава „Капитал“ .

Разпределено на броя на населението количеството показва, че всеки българин изпива по 14 л твърд алкохол годишно.

Според анализа на агенцията България е и една от държавите с най-ниски цени и най-нисък акциз на алкохола, със солидно домашно производство. Домашно сварената ракия заема 60% от консумацията, която кумулативно е 81 млн. литра през миналата година, без в това число да бъдат включени изпитите бира и вино.

Очаквано българите пият най-вече вино и ракия, но все по-значим става пазарът на уиски и водка. За пет години пазарът на напитки от най-високия клас – над 30 лв., е пораснал с 50% до близо 1 млн. литра по данни на IWSR.

Всичко това не променя голямата картина на пиенето на ракия в заведенията, ресторантите и у дома. Ракията обикновено е в най-масовата категория алкохолни напитки с цена до 17.50 лв., която заема 84% от продажбите на спиртни напитки и през миналата година расте само с 1%. В средната категория – алкохол с цени от 17.50 лв. до 30 лв., попадат 14% от продадените през миналата година напитки по данни на IWSR, чиито продажби в обем са нараснали с 3%./Дневник/