Опознай Кичука, за да го обикнеш

Лятна академия с чуждестранни творци изследва и преобразява славния пловдивски квартал

Проектът „Know-How-Show-How“ на Международна академия за креативно мислене и дизайн процеси“ е в разгара си в Кючук Париж. Тазгодишното издание на академията в славния пловдивски квартал изследва читалище „Тракия – Пловдив – 2008“, което се помещава в недотам представителни бараки на ул. „Кукуш” 1.

Участниците, сред които и няколко чужденци, в академията провеждат проучване сред жителите и производителите в Кичука. Ходят по два-трима звънят по вратите и разпитват. Събират информация за производството, използваните и отпадъчните материали. Вниманието им е насочено към неизползваните и отпадните суровини от производството.

Тъй като работният език на целия уъркшоп е английски, участниците често се сблъскват с проблема с разбирането. Но не помежду си, а между тях самите и живущите в квартала. „Хората често са шокирани, когато ги заговориш на английски – казва една от участничките. – Гледат ни сякаш сме извънземни. Това е психически изтощително”.

Събраната база данни ще бъде ценен ресурс, който ще подпомогне взимането на по-късните дизайнерски решения. Необичайно за българските представи, участниците работят без ясно поставена крайна цел. „Може да се получи всичко“, казва Ивелина Арсова, интериорен дизайнер от Пловдив.

Това, което ги интересува, е по какъв начин могат да комбинират отпадъците, така че да получат от тях нещо използваемо в полза на обществото и квартала. Те могат да с превърнат в информационни табели, декоративни стени, гъвкави мебели или различни съоръжения.

Работните срещи между участници се провеждат в двора на читалището. Обстановката е изключително спокойна и предразполага всеки да сподели идеите и проблемите си. Елмо Веряйс – пространствен дизайнер и архитект от Холандия, е водещ на работилницата. В началото на всеки работен ден той се опитва да разбере целите и очакванията на участниците, които са седнали в кръг под дебелата сянка на двора.

В тазгодишното издание участват 30 творци на различна възраст и с различно образование. Най-младите участници са на 19 години, а най-възрастните – на 40. В групата участват архитекти, интериорни и графични дизайнери, студенти от АМТИИ и ВИАС. В групата присъства дори момче от Китай, което се занимава с дизайн на храна, както и холандецът Елмо. „Групата е доста цветна “, посочва организаторката Дима Стефанова.

Още през 2011 г. „Know-How-Show-How” започва да се занимава с изследователски проекти и споделя документални филми на различна тематика. Първото издание на Академията е през 2015 г. в София. Целта е да мотивира хората да знаят, а чрез проектите им предаването на знания става директно и бързо.

Вдъхновението на Дима идва от българската култура. Целта е всичко да бъде природосъобразно, като най-важното е да не се прекъсва връзката между поколенията. След Балканските войни и Първата световна в началото на миналия век в тази част на Пловдив се заселват хиляди бежанци от Беломорска Тракия. Кварталът и днес се слави с безстрашните си хулигани, но пък от тук са произлезли много забележителни учени и творци на Пловдив и България.

„Читалището е само пример за това, което правим“ – споделя Дима Стефанова. Днес читалището продължава традициите на квартала и тракийските обичаи. Проблемът е, че е твърде тясно и няма място за много хора. Проектът на Академията внася глътка свеж въздух и приятна различна обстановка.

„Хубаво е, че младите посещават читалище“ – казва библиотекарката Мария Гулова. Само преди три години читалищните дейци са били прогонени от Дома на Сдружение Тракийско дружество „Руси Славов”, но днес се справят в малката библиотека в на ул. „Кукуш” и продължават да поддържат огънчето на знанието.

Проектът „Know-How-Show-How Международна академия за креативно мислене и дизайн процеси“ иска да преобрази и да даде ново начало на малкото читалище „Тракия – Пловдив – 2008“. „Не знаем какво ще се получи, работим без крайна цел. Може дори да не създадем нищо. Процесът е важен. Работим в полза на обществото“ – казват Ивелина Арсова и Ана Димитрова, която изучава архитектура във Варненския университет.

Крайният резултат от усилената работа на артистите ще научим тази събота – в 15 часа те ще представят своята творба в двора на читалището.

www.plovdivtime.bg