Депресията – как да решим проблема?

Не позволявайте тъмната страна да ви обземе

За какво всъщност става въпрос ? И най-важното: как да решим проблема ? На всички нас ни се е случвало да се сблъскваме с понятието депресия, но напълно ли сме наясно, за какво точно говорим ? Как да решим проблема с депресията? Никой не е имунизиран към състоянието на депресия, бил той богат, беден, известен или не толкова.

Немалко са и холивудските звезди, починали от свръх доза антидепресанти или сънотворни. Депресията при някой може да е очевидна, при други може да е скрита, не се притеснявайте да говорите с близките си по този въпрос. Различните видове депресии са много на брой и е невъзможно да разгледаме всяка подробно.

Основните признаци на депресията са: ниско самочувствие, липса на мотивация, проблеми със съня, загуба на интерес към околните събития и хора (били те приятели, роднини или непознати). Какво може да доведе до депресия ? Пътищата към тази тъмна пътека са много, най-често срещаните са алкохолизма, използването на наркотични вещества, социални и психологически проблеми, свързани с общуването и самооценката.

Докато при по-тежките случаи, като използването на алкохол и наркотици, където щетите са перманентни (мозъкът е увреден) и единственият начин за подобрение са медикаменти, тоест, сменяш един вид наркотици с друг, леките форми на депресия са само лечими и превенцията, до нарастване на проблема, е във вашите ръце.

Как да решим проблема с депресията ? Най-вероятно всички сме чували баналната фраза „Първата стъпка към решаване на проблем, е да го признаем“ и това е самата истина.

Фактът, че сте стигнали до тук означава, че сте признали проблема, бил той във вас или ваш познат и търсите решение.

1. Излезте навън – една разходка с познати, било то дори и до мола, макар че препърчвам да изберете парк, ще се отрази добре на тялото ви, биочасовникът ви ще влезе в ритъм и проблемите с недоспиването ще са в миналото. Също така, ще се намирате между други хора, ще контактувате, което е изключително важно.

2. Контактувайте с хора – както предполагате от горе прочетеното, контактуването също има важна роля. Ние сме социални същества и е напълно нормално да се чувстваме добре в такава среда.

Не е задължително да завързвате сложни разговори с приятели, може да бъде достатъчно просто да посетите кино или стадион, дори една семпла фраза, като „Приятна вечер“, отправена към кварталната магазинерка, може да ви накара да се почувствате по-добре. ФЕЙСБУК НЕ СЕ БРОИ !

3. Тренирайте – Няма значение към кой спорт се насочвате, било то аеробика, фитнес, футбол, баскетбол или друго. Достатъчни са по 30-40 минути, 3-4 пъти в седмицата, спортът ще ви помогне да влезете във форма и въпреки че не на всеки му е писано да има тялото на супермодел, постарайте се.

4. Хранете се здравословно – Депресията може да накара някои хора да не се хранят, а други да преяждат. Тъпкането с пици, бургери, дюнери или други бързи и нездравословни храни и напитки, само ще ви навреди. Също така, се хранете редовно и НЕ гладувайте!

5. Разгледайте проблемите и грешките си, но НЕ живейте в тях – Хора сме, всички грешим, не сме перфектни, но трябва да продължим напред. Старайте се да не повтаряте грешките си, но не позволявайте те да вземат контрол над живота ви.

6. Бъдете позитивни – Очевидно, старайте се да гледате на живота от по-добрата му и красива страна. Смейте се, забавлявайте се, отпуснете се, не се страхувайте да пробвате нещо различно, например покачването на адреналина ще замести чувството на депресия, гледането на комедия също няма как да ви навреди! Вземете си няколко дневна почивка, посетете планината или плажа, забавлявайте се! Ако познавате хора в състояние на депресия, говорете с тях, уверете ги, че има кой да ги подкрепя през тежкия период, който изживяват.www.spisanievip.com